Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden iş birliği açıklaması Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden iş birliği açıklaması
Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur ne zaman? Türkiye'de gündem siyaset. Ülke genelinde vatandaşlar ve partililer seçim havasına girmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Mart 2023'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı açıklamayla seçimlerin yenilenmesi kararına imza attığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından YSK, 2023 seçim takvimini paylaştı. YSK’nin açıklamasının ardından arama motorlarında Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur ne zaman? sorusu merak konusu oldu. işte detaylar.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

18 Haziran 2023'te yapılacak seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesine ilişkin kararı Anayasa'nın 116. maddesinin verdiği yetkiyle imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin imzalandıktan sonra yenilenmesine ilişkin Resmi Gazete'de 2023/121 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 116. maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verildiği yayımlandı. Erdoğan imzalı seçimlerin yenilenmesi kararı Resmi Gazete'de de yayımlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Mayıs'ta yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ 2. TUR NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararının ardından toplantı yaptıklarını belirten Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin tarihinin 28 Mayıs 2023 olarak belirlendiğini kaydetti. [caption id="attachment_6898" align="alignnone" width="1024"]Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur ne zaman? Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tur ne zaman?[/caption]

SEÇİMLER 2. TURA NASIL KALIR?

Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'çoğunluk' sağlanamazsa seçim ikinci tura kalacak. En çok oyu alan iki aday 2. turda tekrar yarışacak. Yani vatandaş 2 hafta sonra ikinci kez sandık başına gidecek ve cumhurbaşkanını seçecek.

SEÇİME 36 PARTİ KATILACAK!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerine girecek siyasi partileri belirlemek için 14 Mayıs'ta toplandı. Yüksek Seçim Kurulu, oylamanın 14 Mayıs günü saat 08.00-18.00 arasında yapılmasına karar verdi. Yasaya göre bir siyasi partinin Türkiye genelinde 41 ilde seçim gününden 6 ay önce (14 Kasım 2022 tarihinden itibaren) örgüt kurmuş olması ve en az bir kez Büyük Kongresini yapmış olması gerekiyor. Bu bilgiler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda tutulan tutanakta yer aldığından, YSK bu bilgileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan aldığı listeye göre tespit etmektedir. Türkiye'de yaşanacak olan seçim siyasetine ilişkin gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim