Dini Bilgiler

Enderun usulü teravih namazı nedir nasıl kılınır?

Abone Ol
Enderun usulü teravih namazı nedir nasıl kılınır? Bu yıl Ramazan ayında, Osmanlı döneminde uygulanan ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu geleneklerden biri olan "enderun usulü teravih" namazı İstanbul Müftülüğü tarafından belirlenen 15 farklı ilçede toplam 44 camide kılınacak. Bu teravih namazı, Osmanlı'nın eğitim kurumu olan Enderun'da uygulanan özel bir usul ile gerçekleştiriliyor. İşte Enderun usulü teravih namazı hakkında merak edilen dini bilgiler haberimizde.

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NEDİR?

1831 yılında Ramazan ayında, Türk musikisinin dehası Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin müezzinliğini yaptığı ve saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravihte, musikişinas padişah Sultan II. Mahmut da bulunmuştu. Bu teravih, Enderun usulünün ilk örneği olarak bilinir. Enderun usulü teravih, namazın her 4 rekatının farklı Türk musiki makamlarında kılınarak, bu makamlardaki ilahilerle süslenmesi ile özeldir. İmamın takip ettiği makamlardan her 4 rekatta bir, Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen "tervihalarda" eğitimli ve güzel sesli müezzinler topluluğunca ilahiler okunur. Bu adet, "Cumhur Müezzinliği" adıyla bilinir. [caption id="attachment_7582" align="alignnone" width="1024"] Enderun usulü teravih namazı nedir nasıl kılınır?[/caption]

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Osmanlı'nın köklü geleneklerinden olan Enderun usulü teravihte, öncelikle müezzinin kametiyle yatsı namazının "hicaz" veya "uşşak" makamında kılınacağı belirlenir. Namaz sırasında, baş müezzin makamlar arasındaki geçişi salavat çekerek yapar. Enderun teravihte, imamın baş müezzinin makamından 4 rekat kıldırması ve yine aynı makamdan ilahi okunması gelenektir. Baş müezzin daha sonra diğer makamdan salavat getirerek, imamın o makamdan namazı kıldırmasını sağlar. Makamlar, klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itri'ye dayanan Enderun usulü teravihte oldukça önemlidir. Hicaz, segah, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları en çok kullanılanlar arasındadır. Vitr namazı ise segah makamında kılınır.

ENDERUN NEDİR?

Enderun, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayın içinde yer alan eğitim kurumlarından biridir. Burada, genellikle sarayın en iyi ailelerinden gelen gençler, eğitim görerek sarayda görev almaya hazırlanırlardı. Enderun'da eğitim verilen konular arasında Türkçe, Farsça, Arapça, matematik, geometri, astronomi, müzik, resim, edebiyat, askeri taktikler ve yönetim bilimleri gibi dersler yer alırdı. Enderun, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim kadrosunu yetiştirmek amacıyla önemli bir rol oynuyordu ve Osmanlı'nın güçlü bir imparatorluk olarak varlığını sürdürmesinde etkili olmuştur. Ayrıca, Enderun’un bir bölümü de sarayın hizmetinde çalışanların eğitim aldığı bir kurumdu.

ENDERUN MEKTEBİ NEDİR?

Enderun Mektebi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda yer alan ve devlet kadrolarının yetiştirilmesi amacıyla kurulan eğitim kurumudur. Enderun Mektebi, genellikle sarayın en iyi ailelerinden gelen çocuklar tarafından katılım görmekteydi ve eğitimleri sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun ihtiyacı olan tarih, matematik, coğrafya, askeri taktikler, edebiyat, dilbilgisi, müzik, resim, mimari, dinî bilgiler ve hukuk gibi birçok konuda eğitim almaktaydılar. Öğrencilerin dış dünya ile olan temasları sınırlandırılmıştı ve öğrencilerin sadece saray içinde görevlendirilmesi planlanmıştı. Enderun Mektebi, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim ve askeri kadrolarının yetiştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır ve Osmanlı'nın güçlü bir devlet olarak varlığını sürdürmesinde etkili olmuştur. Namazlar ve dini bilgiler ile ilgili merak edilen gelişmelerden haberdar olmak için Erişim Haber sayfamızı takip edebilirsiniz.