Güncel

Pancar toplamaya giden köylüler "obo" buldu

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde, köylüler ot toplarken ilginç keşiflerde bulundu. Bu keşifler, Orta Asya ülkelerinde yaygın olan ve yolcuların, çobanların yön bulmasına yardımcı olan "obo" adı verilen taşların üst üste konulmasıyla yapılan 2-3 metre yüksekliğindeki oluşumları içeriyordu. Bu obo'lar, köylüler tarafından fark edildi ve ilçede merakla karşılandı.

Abone Ol

Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden Tahir Polatdemir, 2 bin rakımlı dağda sıradışı bir yapı keşfetti.

Polatdemir'in ihbarı üzerine Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri bölgeye geldi ve yaptıkları incelemede, bu alanın Orta Asya'da yaygın olarak kullanılan "obo" geleneğinin kalıntısı olduğunu tespit etti.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, yaptığı açıklamada bu obo'ların kentte ilk kez keşfedildiğini belirterek, "Bu obolar eski dönemlerden günümüze kadar gelmektedir. Adıyaman'daki bu keşif, niteliği itibariyle son derece önemli bir yapıdır." dedi.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk ise obo geleneğinin Orta Asya'dan geldiğini açıkladı.

Göktürk, "Eski Türk geleneğine göre, dağlar, nehirler ve yol kesişme noktalarının vadilerin ruhları olduğuna inanılır. Bu ruhlar genellikle olumlu olarak kabul edilir. Ovada bu iyi ruhların bulunduğuna inanılan noktalara taş yığılmaları yapılır." şeklinde konuştu.