Teknoloji

Xiaomi, Çin’de ilk arabasını tanıttı!

Çin merkezli teknoloji devi Xiaomi, Çin pazarında satışa sunulacak ilk elektrikli aracı olan Xiaomi SU7 sedan için satış lisansı başvurusunda bulundu.

Abone Ol

Her otomobilin Çin'de piyasaya sürülmeden önce yerel düzenleyici birim tarafından onaylanması gerektiğinden, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) her ay homologasyon sürecinden geçen araçların listesini yayınlamaktadır. Otomobil üreticileri, henüz piyasaya sürmedikleri araçların resimlerini ve teknik özelliklerini paylaşmaktan pek memnun olmasalar da, bu durumu umursamıyoruz.

Xiaomi SU7, 4997/1963/1455 mm ölçülerinde ve 3000 mm dingil mesafesine sahip bir elektrikli sedan modelidir. İki farklı tekerlek seçeneği bulunmaktadır: 19 inç ve 20 inç. Tekerlek lastik özellikleri ise sırasıyla 245/45 R19 ve 245/40 R20'dir. Xiaomi, Lidarlı ve Lidarsız olmak üzere iki versiyonu sergilemiştir, ve Lidar sensörü ön camın arkasına monte edilmiştir.

Güç aktarma organı için iki seçenek mevcuttur: 220 kW'lik RWD motora sahip olan ve 495 kW maksimum güce (220 kW + 275 kW) sahip olan AWD. LFP pil paketi, daha uygun fiyatlı bir seçenek için BYD'den ve daha pahalı bir seçenek için ise CATL'den üçlü NMC'ye sahiptir.

Boş ağırlık 1.980 kg'dir ve alt donanım modelinin maksimum hızı 210 km/saat ile sınırlıdır. Üst donanım modelinin boş ağırlığı ise 2.205 kg'dir ve maksimum hızı 265 km/saattir. MIIT dolgusuna göre üç versiyon bulunmaktadır: SU7, SU7 Pro ve SU7 Max. Bazı donanımlarda aktif bir arka kanat bulunacak.

Elektrikli motor modeli, United Automotive Electronics Co., Ltd. tarafından üretilen TZ220XS000'dir. Ayrıca, sürücülerin ücretli yollarda aracı durdurmaksızın otomatik olarak geçiş ücreti ödemesine olanak tanıyan bir sistem olan ETC işlevi ile donatılacaktır.

SU7'nin araç içi sistemi, Xiaomi'nin kendi geliştirdiği işletim sistemi olan HyperOS tarafından desteklenecek ve akıllı telefonlara ve araçlara güç sağlayabilecek.

Elektrikli, 4 kapılı ve 5 koltuklu SU7 modeli, Aralık 2023'te seri üretime geçecek ve teslimatlar Şubat 2024'te başlayacak. BAIC'in Pekin fabrikası, zaten deneme üretimine başlamış durumda ve düzinelerce test aracı üretilmiştir. İlginç bir şekilde, BAIC aynı zamanda Mercedes-Benz'in de hissedarıdır ve Alman üreticinin %10 hissesine sahiptir.

Xiaomi, iki buçuk yıl önce, Mart 2021'de, projeye 10 milyar yuan (1,4 milyar ABD doları) yatırım yapacağını iddia ederek elektrikli araç üretim yarışına katılacağını duyurmuştu. Ağustos 2023'te, Xiaomi, XiaomiEV.com alan adını kaydettirdi.