Dünya

İran'da 5.000'den fazla öğrenci zehirlendi

Abone Ol
İran'da 5.000'den fazla öğrenci zehirlendi. Konusuyla ilgili merak edilen detayları haberimizde derledik. İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Mohammad Hasan Asferi, okullardaki zehirlenme vakalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Asferi, "Zehirlenme Vakalarını İnceleme Komisyonu, İstihbarat, İçişleri, Eğitim ve Öğretim, Sağlık, Devrim Muhafızları ve polis istihbarat bakanlıklarından temsilcilerle bir araya geldi."

İRAN'DA 5.000'DEN FAZLA ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Dünya sağlık örgütü konuyla ilgili açıklama yapmazken, ülke genelinde 25 eyalete yayılan zehirlenme vakalarında bugüne kadar 230 okulda 5 binden fazla kız ve erkek öğrencinin zehirlendiğini belirten Asferi, zehirlenen 5 bini aşkın öğrenci arasında kız öğrenci sayısının erkek öğrencilere göre daha fazla olduğunu bildirdi. Asferi, "Zehrin ne olduğu veya nasıl yayıldığı konusunda net bir anlayışa sahip değiliz." dedi. Asferi,” Elbette bu olay bir şekilde yaşanıyor. Aynı zamanda öğrencilerin yaşadığı büyük korku ve stresle de ilgilidir. Öğrenciler arasında böyle bir olay meydana geldiğinde diğer öğrenciler bunu çok yoğun bir şekilde hissederler.” şeklinde konuştu.

'HER YÖNÜYLE ARAŞTIRIYORUZ'

Asferi, zehirlenmelerin tamamında gaz salınımı görmediklerini belirtti. Yapılan incelemeler sonucunda Sağlık Bakanlığı açıklama yapacak. İlk zehirlenmeler 30 Kasım 2022'de Kum'daki Nur Teknik Lisesi'nden 18 öğrencinin hastaneye kaldırıldığı sırada görüldü. İran dini lideri Ali Hamaney zehirlenme vakalarını "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirdi ve yetkililere olayı ciddiye almaları ve failleri "en ağır şekilde" cezalandırmaları talimatını verdi. [caption id="attachment_6709" align="alignnone" width="850"] İran’da 5.000'den fazla öğrenci zehirlendi[/caption]

ZEHİRLENME VAKALARI

30 Kasım 2022'de İran'da okullarda ağırlıklı olarak kız öğrenciler ve çocukların yaralandığı toplu zehirlenme olayları meydana geldi. Göz bebeklerinde solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülür. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere 1 Mart'ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ve Sağlık Bakanı Bahram Aynullahi'yi görevlendirmişti. İran yönetimi içindeki bazı radikal gruplar, kadınların başını çektiği Mahsa Emini gösterilerinde meydana gelen toplu zehirlenme vakalarının intikamını almak istiyor. Tahran yönetimine yakın kaynaklar, olayda rejim karşıtı unsurların parmağı olduğunu iddia ediyor.

RUHANİ LİDERDEN AÇIKLAMA

İran dini lideri Ali Hamaney, kız öğrencilerin zehirlenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, zehirlenme vakalarını "insanlığa karşı suç" olarak nitelendirerek, yetkililerin olayı ciddiye alması ve failleri en ağır şekilde cezalandırması talimatını verdi. İran Yargı Başkanı Muhsin Ejei ise ülke genelinde okullara yayılan ve kız öğrencileri hedef alan saldırıları gerçekleştirenlerin "dünyayı fesat çıkarmaktan" yargılanacağını söyledi.