ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur
İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı seçildi! Geçtiğimiz Şubat ayında İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon istifa ettikten sonra, İskoç Ulusal Partisi (SNP) yeni liderini seçti. Hamza Yusuf, Sağlık Bakanı Kate Forbes ve Ash Regan'ı geride bırakarak SNP'nin yeni lideri seçildi. Seçimlerde 72,169 üyeden 50,490'ının oy kullandığı belirtildi ve Yusuf, birinci etapta %48, ikinci etapta ise %52 oy oranıyla seçimi kazandı. Yusuf, İskoçya'nın bağımsızlığını kazanmak, yaşam maliyeti kriziyle mücadele etmek, Avrupa Birliği'ne yeniden katılmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek gibi hedeflerini açıkladı.

"TARİHE GEÇTİ"

İskoçya Ulusal Partisi'nin liderlik yarışmasını kazanan 37 yaşındaki Pakistan asıllı Hamza Yusuf, İskoçya parlamentosunun onayının ardından ülkenin ilk Müslüman Başbakanı olarak tarihe geçti. Yusuf, İskoçya'nın bağımsızlığını sağlama, yaşam maliyeti kriziyle mücadele etme, Avrupa Birliği'ne yeniden katılma ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi hedefler belirterek seçim sürecinde önemli vaatlerde bulundu. [caption id="attachment_7907" align="alignnone" width="1024"]İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı seçildi! İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı seçildi![/caption] Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, SNP'nin bir aile olduğunu ve artık farklı takımlar değil tek birtakım olduklarını belirterek İskoçya'ya bağımsızlık getirecek takım ve nesil olacaklarını ifade etti. İskoçya'nın en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Nicola Sturgeon da Yusuf'un seçkin bir lider olacağına inandığını söyledi.

HAMZA YUSUF KİMDİR?

Hamza Yusuf, 7 Nisan 1985 tarihinde Glasgow'da Pakistanlı bir göçmen ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Glasgow Üniversitesi'nde siyaset okuyan Yusuf, mezuniyetinin ardından İskoçya Parlamentosu'na seçilen ilk Müslüman olan Bashir Ahmad için parlamento asistanı olarak çalıştı. Ahmad'ın ölümünden sonra SNP Genel Merkezi'nde iletişim görevlisi olarak çalışan Yusuf, 2011 yılında milletvekili seçildi. 2018-2021 yılları arasında adalet bakanlığı yapan Yusuf, 2021'den bu yana ise sağlık bakanı olarak görev yapmıştır. Siyasi kariyerine Glasgow Üniversitesi'nde siyaset okurken başladı ve 2007'de İskoç Parlamentosu'na seçilen ilk Müslüman olan Bashir Ahmad için parlamento asistanı olarak çalıştı. Ahmad'ın ölümünden sonra da görevine devam etti. Daha sonra SNP Genel Merkezi'nde iletişim görevlisi olarak çalıştı ve 2011 yılında milletvekili seçildi. 2018 yılında adalet bakanı olarak atandı ve 2021 yılında sağlık bakanı oldu. Mart 2023'te SNP lideri seçilerek İskoçya Birinci Bakanı oldu. Dünya ve ülkeler hakkında merak edilenler için Erişim Haber sayfamızı takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim