Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücret zam oranı ve dün açıklanan EYT düzenlemesiyle ilgili vatandaşların merak ettiği nokta kıdem tazminatı oldu. Asgari ücrete endeksli olarak belirlenen Kıdem tazminatı tavan ücretinin ne kadar olduğu merak konusu oldu. Arama motorlarında merak konusu olan Kıdem tazminatı tavanı 2023 ne kadar?
Yeni asgari ücret ile kıdem tazminatı tavanı belli oldu mu? Soruların yanıtı
haberimizde.
Asgari ücret zam oranının açıklanması sonrası ekonomide kalem kalem değişimler başladı. Yeni asgarinin etkilediği alanlar arasında tazminat tavanı 2023 da yer alıyor. İşçi ve işverenler yeni rakamla birlikte kıdem tazminatı tavanı 2023 rakamları konusunda araştırmalara başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücret net 8 bin 506 TL olarak duyurulmuştu. İşte
Kıdem tazminatı tavanı 2023 ne kadar? Yeni asgari ücret ile kıdem tazminatı tavanı belli oldu mu sorularının yanıtı.
YENİ ASGARİ ÜCRET İLE KIDEM TAZMİNATI TAVANI BELLİ OLDU MU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücretine ilişkin: "Asgari ücretle ilgili adımlarımızı da milletimizi düşünerek atıyoruz. Asgari ücret rakamını paylaşmak istiyorum. Değerli bakanıma, TİSK Başkanı'mıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Net asgari ücret 8500 TL." açıklamalarında bulunmuştu.
Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi ardından kıdem tazminatı tavanı 2023 oranı da belli oldu. asgari ücrete uygulanan oran %54,66 kıdem tazminatını da etkiledi.
KIDEM TAZMİNATI TAVANI 2023 NE KADAR?
Asgari ücrete gelen zam sonrasında asgari ücret
kıdem tazminatı 10.030,05 TL'ye çıktı.
KIDEM TAZMİNATI KİMLER ALABİLİR, ŞARTLARI NELER?
İş Kanunu'na tabi çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl çalışmaları halinde
kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını alabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor.
Koşulların neler olduğu, 1475 Sayılı eski İş Kanunu'nda düzenleniyor. Kanuna göre, kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren haller şöyle:
- İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25 / II maddesinde düzenlenen "ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri" dışında bir sebeple işten çıkartılması.
- İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, "ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık" ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması.
Editör: TE Bilisim