2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu? 2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu?
Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayımlandı! Liralaşma, bir ülkenin para biriminin değerinin yerel ve uluslararası piyasalarda belirlenen arz ve talep koşullarına göre şekillenmesi anlamına gelir. TCMB'nin liralaşma odaklı yaklaşımı, Türk lirasının değerini etkileyen faktörleri dikkate alarak para politikasını yönlendirmesini ifade eder. Bu yaklaşımın amacı, fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonu kontrol altında tutmaktır. TCMB'nin sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için para politikasında liralaşma odaklı bir yaklaşım benimsemesi, ekonomideki fiyat artışlarını kontrol altına almaya ve finansal istikrarı desteklemeye yönelik adımlar atmayı amaçlamaktadır. Bu özet, TCMB'nin para politikasının ana hatlarını ve önceliklerini vurgulamaktadır. TCMB'nin gelecekteki para politikası kararlarında, fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarı sağlama amacı da dikkate alınacaktır.

MERKEZ BANKASI PPK TOPLANTI ÖZETİ YAYIMLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun 27 Nisan'daki toplantısıyla ilgili özetin yayımlanmasına ilişkin bilgilere göre, özette aşağıdaki konulara yer verildi:
  • Tüketici fiyatları mart ayında %2,29 artış kaydetti ve yıllık enflasyon %50,51 seviyesine geriledi. Yıllık enflasyondaki düşüş, enerji grubunda daha belirgin olmak üzere tüm gruplarda görüldü. Aylık bazda ise gıda ve hizmet fiyatlarının artışı öne çıktı.
  • Enerji fiyatlarındaki belirgin düşüşün devam etmesiyle üretici fiyatları sınırlı bir artış sergiledi ve yıllık üretici enflasyonunda gerileme eğilimi mart ayında korundu.
  • Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin verilerin tahmin edilenden daha olumlu seyretmesine rağmen, jeopolitik riskler ve faiz artışları gibi etmenlerle birlikte gelişmiş ülkelerde resesyon endişeleri devam etmektedir. Banka iflaslarının artması ve finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlemlenmektedir.
  • Temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri, Türkiye'nin geliştirdiği stratejik çözüm araçları sayesinde azaltılmış olsa da uluslararası düzeyde üretici ve tüketici enflasyonunun yüksek seviyelerde olduğu belirtilmiştir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir.
  • Gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının para politikalarında ayrışmanın devam ettiği, finansal piyasalarda ise finansal istikrarı önceleyen koordineli adımların atıldığı ifade edilmiştir. Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında iyileşme görülse de gelişmiş ülkelerdeki faiz oynaklıkları ve küresel finansal koşullar, riskleri canlı tutmaktadır.
  • Uluslararası emtia fiyatlarının gerilediği, gıda fiyatlarının tahıllar ve yağlar öncülüğünde düştüğü ifade edilmiştir. Ham petrol fiyatlarının düşüş gösterdiği, doğal gaz fiyatlarının yavaş bir gerileme eğilimi sergilediği belirtilmiştir.

Editör: TE Bilisim