Öksürüğünüz geçmiyorsa bunu deneyin: 2 şeye ihtiyacınız var Öksürüğünüz geçmiyorsa bunu deneyin: 2 şeye ihtiyacınız var
Ölümcül hastalık belirtisi gözlerde ortaya çıktı. "Sessiz katil" olarak bilinen yüksek kolesterol hastalığının belirtileri genellikle gözlerde görülür. Bir semptom, "korneanın dış tarafında hilal şeklinde beyazımsı gri bir renktir." Tedavi edilmeyen yüksek kolesterolün damarları tıkayarak kalp krizi ve felç riskini artırdığı vurgulandı. Uzmanlar, yüksek kolesterol için erken teşhis ve doğru tedavinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca gözlerdeki kolesterol belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

GÖZDEKİ BELİRTİLER ERKEN UYARI VEREBİLİR

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kolesterol semptomunu şu şekilde tanımlamıştır: “Korneanızın dış tarafında yarım ay şeklinde beyazımsı gri bir renk. Doktorunuz, klinik bir muayene sırasında ailesel hiperkolesteroleminin (AH) fiziksel belirtilerini tespit edebilir, ancak FH'li herkeste bu belirtiler görülmeyebilir” Bunun vücutta fazla kolesterol biriktiğinde ortaya çıktığını belirtti. [caption id="attachment_6242" align="alignnone" width="1024"]Ölümcül hastalık belirtisi gözlerde ortaya çıktı Ölümcül hastalık belirtisi gözlerde ortaya çıktı[/caption]

KISACA KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol, hayvan hücrelerinin zarlarında ve kan plazmasında bulunan yağ benzeri bir maddedir. Vücutta, özellikle endokrin ve sindirim sistemlerinde çeşitli görevleri vardır. Hayvansal gıdalarda bulunan ve tüketim yoluyla vücuda alınan kolesterol, karaciğer, ince bağırsak, adrenal bezler ve üreme organları gibi birçok dokuda da sentezlenebilmektedir.

KOLESTEROL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kandaki yüksek kolesterol seviyelerinin neden olduğu semptomlara ek olarak, yüksek kolesterolün neden olduğu hastalıkların da ilişkili semptomları vardır. Bunlardan en yaygın olanları:
  • Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri
  • Göğüs ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşma
  • Baş dönmesi
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Solgun görünümlü cilt
  • Nefes darlığı
  • Deri altında yağ birikmesi
  • Ciltte lekelenmeler
  • Vücudun bazı bölgelerinde morarmalar
Yüksek kolesterol vakalarının çoğu sessiz olma eğilimindedir, bu nedenle hastalık gelişene kadar belirgin semptomlar ortaya çıkmayabilir. Özellikle 20 yaş üstü bireylerde kolesterol düzeylerinin rutin olarak izlenmesi önerilmekte, bu da rutin kontrollerde kolesterol düzeylerinin incelenmesini daha değerli kılmaktadır. LDL kolesterolden farklı olarak, yüksek HDL kolesterol seviyeleri, kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudun normal fonksiyonları üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabilir. İdeal HDL seviyeleri cinsiyetler arasında değişmekle birlikte genellikle 40-60 mg/dL arasında kabul edilir.

Editör: TE Bilisim