Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden iş birliği açıklaması Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden iş birliği açıklaması
Sandık görevlisi nasıl olunur, şartları neler? Türkiye'de siyaset Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Yetkililerin 14 Mayıs'ta sandık başına gitmesi planlanıyor. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine neredeyse 2 ay kaldı. Sandık görevlisi; YSK tarafından seçilen memurlar ve YSK'ya başvuran siyasi parti sandık görevlisi tarafından belirlenen 5 sandık kurulu üyesi.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Seçim günü sandık kurulu üyesi olabilmek için ikamet adresinize göre ilgili seçim kuruluna başvurmanız gerekmektedir. İlçe seçim kurullarınca yapılan ilanlara göre başvuru yapılabilir. Genellikle, başvurular seçimden sonraki birkaç ay içinde açılır. İki tür sandık görevlisi arasından ilki memurlar arasından YSK tarafından belirlenir. İkincisi, partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek siyasi partilerin sandık görevlileri için YSK'ya başvuru yapılıyor. Partiler sandık görevlisi olarak atamak istedikleri kişileri YSK'ya bildirirler. Bunun için başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Online başvuru yapmak mümkün değildir. Sandık görevlisi alımı için YSK'ya başvurmanız gerekmektedir. [caption id="attachment_7012" align="alignnone" width="1024"]Sandık görevlisi nasıl olunur, şartları neler? Sandık görevlisi nasıl olunur, şartları neler?[/caption]

SANDIK GÖREVLİSİ ŞARTLARI NELER?

Sandık görevlisi olmak isteyenler seçim kurullarının ilanlarını takip etmelidir. Sandık görevlisi olmak için aşağıdaki şartlar aranabilir:
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak
  • Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.
Adayların seçici kurul tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları zorunlu olabilir. Eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atanmaları bekleniyor. İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun 3 üncü maddesinde belirtilen askerler (memurlar dahil) ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler. Sandık görevlisi nasıl olunur, şartları neler?

SANDIK GÖREVLİSİ NE İŞ YAPAR?

Sandık görevlisi, seçim gününde seçmenlerin oy kullanma işlemini yöneten ve denetleyen kişidir. Bu kişiler genellikle sandık başında bulunurlar ve oy verme işleminin düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakla görevlidirler. Sandık görevlileri, oy verme işlemi öncesinde seçmenlerin kimliklerini kontrol eder ve oy verme kabinlerine yönlendirirler. Oy verme işlemi sırasında, seçmenlerin oy pusulalarını alır ve bunları sandığa atmak için uygun bir şekilde hazırlarlar. Ayrıca seçmenlerin oy kullanma işlemi sırasında herhangi bir sorun yaşamamasını sağlamak için yardımcı olurlar. Seçimlerin sonunda sandık görevlileri, oyları sayar ve sonuçları tutanaklara kaydederler. Sandık görevlileri, seçim sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan önemli kişilerdir. Türkiye’de yaşanacak olan seçim siyasetine ilişkin gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim