Yaşam

Kuzey Işıkları nedir, ne demek? Kuzey ışıkları nerede görülür, nasıl oluşur?

Kuzey Işıkları veya "Aurora Borealis" olarak bilinen bu doğa olayı, Türkiye'nin birçok bölgesinde gözlemlenmiştir. Uzmanlar, Dünya'yı etkileyen bir jeomanyetik fırtına sayesinde, bu hafta sonu Kuzey Işıkları'nı pek çok farklı noktadan gözlemlemenin mümkün olabileceğini belirtmişlerdi. Peki, Kuzey Işıkları nedir, ne demek? Kuzey ışıkları nerede görülür, nasıl oluşur? İşte detaylar haberimizde.

Abone Ol

Kuzey Işıkları nedir, ne demek? Kuzey ışıkları nerede görülür, nasıl oluşur? Solar fırtına nedeniyle, Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgesinde Kuzey Işıkları, yani "Aurora Borealis," gözlemlendi. Bu doğa olayı, gökyüzünü kırmızı ve yeşil ışıklarla aydınlattı. İngiltere'nin bazı güney bölgelerinde olduğu gibi, Türkiye'de de Ordu, Kırklareli ve Samsun gibi bölgelerde bu muhteşem ışıklar gözlemlendi.

KUZEY IŞIKLARI NEDİR, NE DEMEK?

Kutup ışıkları, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde gözlemlenen doğal ışımalardır. Bu olaylar, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu meydana gelir. Kuzey enlemlerinde bu etki "aurora borealis" veya "kuzey ışıkları" olarak adlandırılır.

Aurora borealis'in görülme olasılığı, kutuplara yaklaştıkça artar. Kutuplara daha yakın bölgelerde, auroralar doğrudan gökyüzünü aydınlatarak muhteşem bir görsel şölen sunarlar. Bazı durumlarda yeşilimsi bir parlaklıkla ortaya çıkarlar, bazen de soluk bir kırmızı tonuyla gözlenirler. Aurora borealis sıklıkla gündönümleri sırasında meydana gelir.

Auroralar sadece dünya üzerinde değil, aynı zamanda diğer gezegenlerde de gözlemlenebilirler. Özellikle kutuplara daha yakın olan bölgelerde daha fazla görünürler, çünkü bu bölgelerde daha uzun süren karanlık hüküm sürer ve manyetik alanın etkisi daha belirgindir.

KUZEY IŞIKLARI NEREDE GÖRÜLÜR, NASIL OLUŞUR?

Aurora, genellikle kutup bölgelerinde meydana gelen bir olaydır. Bununla birlikte, güçlü bir manyetik fırtına geçici olarak aurorasal ovali genişlettiğinde, nadiren ılıman enlemlerde de görülebilir. Büyük manyetik fırtınalar genellikle güneşlekesi döngüsü ile yaklaşık 11 yılda bir veya sonraki üç yıllık dönemde güneş patlaması sonucunda ortaya çıkar.

Aurora olayının başlaması, jeomanyetik fırtınaların ekinoks aylarında daha belirgin hale geldiği zamanlara rastlar. Kutupsal aktivitelerle bağlantılı değildir, ve jeomanyetik fırtınaların yeryüzünün mevsimlerine bağlı nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Manyetopoz, yeryüzünün manyetik alanının kuzeyi işaret ettiği bir yerdir. Bz büyük ve negatif olduğunda (IMF güneye doğru), yeryüzünün manyetik alanını temas noktasında kısmen engeller. Güney yönlü Bz, güneş rüzgarının yeryüzünün daha içerideki manyetosferine ulaşabileceği bir geçit açar.