Sinagog nedir, ne anlama gelir? Yahudiler sinagogda ne yapar? Türkiye’de sinagog var mı, kaç tane? Sinagog nedir, ne anlama gelir? Yahudiler sinagogda ne yapar? Türkiye’de sinagog var mı, kaç tane?

Koçgiri Aşireti'nin merkezi olan Sivas-Ümraniye'de 6 Mart 1921 tarihinde yaşanan "asayişsizlik" olayları, Ankara hükümeti tarafından duyulmuş ve bölgede düzeni sağlamak, olayların büyümesini önlemek amacıyla örfi idare ilan edilmiştir. Bu kapsamda, Nurettin Paşa komutasındaki bir ordu bölgeye gönderilmiş ve bastırma harekâtı sırasında uygulanan yoğun şiddet olayları şikâyetlere konu olmuştur. Bu şikâyetler Meclis tarafından incelenmiştir.

KOÇGİRİ İSYANI NEDEN ÇIKTI?

Koçgiri İsyanı, Şubat 1921'de Sivas'ın doğusundaki Koçgiri bölgesinde ortaya çıkan ve geniş bir militan katılımın olduğu bir Kürt ayaklanmasıydı. İsyan, genellikle Koçgiri bölgesinde yaşayan ve çoğunluğunu Alevi-Kürt topluluğunun oluşturduğu Koçgiri aşireti tarafından başlatıldı. Aşiret liderleri, Kürdistan Teali Cemiyeti ile yakın ilişkilere sahipti. Haziran 1921'e kadar süren isyan, sonunda bastırıldı.

KOÇGİRİ İSYANI’NI KİM BAŞLATTI?

1.yüzyılın başlarında, Milli Mücadele'yi zor durumda bırakan önemli olaylardan biri Koçgiri İsyanı'dır. Koçgiri İsyanı, 1921 yılında başlamış olup, Kürtlerin en büyük aşiretlerinden biri olan Koçgiri aşireti tarafından gerçekleştirilmiştir.

Editör: Yağmur Sezgin