Yaşam

Ulusal Yas nedir ne demek yas ilan etmek ne anlama gelir? Ulusal Yas ilan edilince ne olur?

Abone Ol

Ulusal Yas nedir ne demek yas ilan etmek ne anlama gelir? Ulusal Yas ilan edilince ne olur? İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik hain saldırısının ardından, hayatını kaybedenler için ülkemizde 3 gün boyunca 'Ulusal Yas' ilan edilmesi planlanıyor. Bu acı verici olayın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, konu hakkında verdiği açıklamada, Ulusal Yas ilanının bugün resmi bir şekilde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile başlayacağını duyurdu.

ULUSAL YAS NEDİR NE DEMEK?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin çoğunluğu tarafından paylaşılan yas tutma ve anma ritüellerinin gerçekleştirildiği özel günlerdir. Bu günler, o ülkenin sınırları içinde veya başka bir yerde önemli bir kişinin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü gibi belirgin nedenlerle hükümetler tarafından ilan edilir. Bunun yanı sıra, bir ülkede doğal afetler, felaketler, kazalar, savaşlar veya terör saldırıları gibi olağanüstü olaylar sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve toplumun geniş kesimleri tarafından saygı duruşu yapılması, bu özel dönemlerde yaygın bir ritüel olarak uygulanır. Bu uygulamalar, toplumun bir araya gelmesini, dayanışmayı ve ulusal yasın anlamını vurgular.

YAS İLAN ETMEK NE ANLAMA GELİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin genel nüfusu tarafından uygulanan yas tutma ve anma ritüellerinin icra edildiği özel günlerdir. Bu özel günler, o ülke veya başka bir yerde önemli bir kişinin ya da kişilerin ölümü, cenaze töreni veya bu olayların yıl dönümü gibi olağanüstü durumlar nedeniyle hükümetler tarafından resmen ilan edilir. Aynı zamanda, bir ülkede meydana gelen doğal felaketler, trajediler, kazalar, savaşlar veya terör saldırıları sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bu dönemlerde, bayrakların yarıya indirilmesi ve toplumun geniş kesimleri tarafından saygı duruşu yapılması, yaygın olarak uygulanan geleneksel adetler arasındadır. Bu uygulamalar, ülkenin bir arada kenetlenmesini, dayanışmayı ve toplumsal üzüntüyü paylaşmayı amaçlar.

ULUSAL YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Milli veya ulusal yas, bir ülkenin çoğunluğu tarafından kabul edilen ve kendi sınırları içinde veya başka bir ülkede meydana gelen önemli bir kişinin ölümü veya yıl dönümü nedeniyle resmi olarak ilan edilen bir dönemi ifade eder. Milli yasın uygulandığı dönemde, bayraklar genellikle yarıya indirilir. Ancak ülkemizde bu uygulama sadece TBMM binası ve Anıtkabir önündeki bayrakları içerir. Doğal afetler, felaketler, kazalar, savaşlar veya terör saldırıları gibi olağanüstü olaylar da milli yas ilanı için bir sebep olabilir. Bu dönemlerde, bayraklar yarıya indirilir ve toplum ulusal yasa saygı gösterir. Türk Bayrağı Kanunu'na göre, sürekli bayrak çekilen resmi yerler, TBMM, Anıtkabir, polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ve hudut kapıları gibi kurumları içerir. Uluslararası arenada önemli toplumsal olaylar sonrası da milli yas ilan edilir ve bayraklar yarıya indirilir. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün tavsiyesi üzerine Başbakanlık tarafından alınır. Milli yas, resmi tatil olarak kabul edilmez, ancak toplumun bir arada dayanışma içinde olmasını ve ulusal yasın anlamını vurgular.