Politico'da yer alan bir analize göre, Uluslararası İlişkiler düşünce kuruluşu Istituto Affari Internazionali'nin Direktörü Nathalie Tocci tarafından kaleme alınan yazıda, Batı ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal etmesini kınamasına rağmen, Gazze'deki olaylara yönelik tutumlarının çifte standart olduğu belirtiliyor. Yazıda, AB üyeleri arasında da Ukrayna ve Gazze konularında fikir birliği sağlanamadığı ifade ediliyor.

Avrupa ülkelerinin Gazze'ye yönelik tutumu

ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur

Istituto Affari Internazionali'nin Direktörü Nathalie Tocci tarafından kaleme alınan Politico analizine göre, Avrupa ülkelerinin Gazze'deki olaylara ve Ukrayna-Rusya Savaşı'na yönelik tutumları arasında çifte standart bulunmaktadır. Analizde, BM Genel Kurulu'nda Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarılarına yapılan oyların, Avrupa ülkelerinin Gazze ve Ukrayna konularında farklı yaklaşımlar sergilediğini gösterdiği belirtiliyor.

Avrupa ülkelerinin Ukrayna konusunda Rusya'ya yaptırım uygulanması ve dışlanması konusunda birleşik bir tavır takınırken, Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı benzer bir birleşik tavır almadıkları ifade ediliyor. Analizde, Avrupa'nın Orta Doğu'da güç kaybettiği ve bölgede önemli bir aktör olarak görülmediği savunuluyor. Ayrıca, Ukrayna konusundaki duruşun Gazze konusundaki tutumu zayıflattığı belirtiliyor ve bölgedeki ülkelerin ABD, Çin, Rusya ve Hindistan gibi büyük güçlerin siyasi tutumlarını önemsediği ifade ediliyor. Analize göre, Avrupa'nın Orta Doğu'da etkili olabilmesi için Gazze'de ateşkes çağrısı yapması ve Ukrayna'ya karşı net ve kararlı bir tutum sergilemesi gerekmektedir.

Editör: Yağmur Sezgin