Ankara ne zaman başkent oldu? Ankara hangi tarihte başkent yapıldı? Ankara'nın başkent oluşunun tarihi, anlamı ve önemi 13 Ekim'de gündeme geldi. Milli Mücadele'nin merkezi haline gelen Ankara, düşman işgalinden kurtarıldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak ilan edilmesinin 100. yılını kutluyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında Ankara'yı Millî Mücadele'nin stratejik karargâhı olarak seçmiştir, bu tercihi jeopolitik durumu ve coğrafi konumuyla açıklamıştır.

İlk cemre havaya düştü! Cemre nedir, ne demek? İlk cemre havaya düştü! Cemre nedir, ne demek?

ANKARA NE ZAMAN BAŞKENT OLDU?

27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesiyle birlikte, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı haline geldi. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla, yeni Türk devletinin temelleri atıldı ve Kurtuluş Savaşı bu şehirden yönetildi. Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının ardından İtilâf Devletleri'nin İstanbul'dan çekilmesiyle, yeni devletin başkenti konusunda tartışmalar başladı.

İstanbul'un başkent yapılması isteği bulunmasına rağmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılması, şehri fiilen hükümet merkezi haline getirmişti. Ankara, coğrafi ve askeri avantajlarıyla başkent olma niteliğine sahipti. İsmet Paşa (İnönü) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulan bir kanun teklifi ile "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." şeklindeki bir madde kabul edildi (13 Ekim 1923). Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara, yeni Türk devletinin resmi başkenti oldu.

Editör: Haber Merkezi