Antibiyotik enfeksiyona bağlı ölüme yol açıyor! Antibiyotikler çok daha hızlı ve etkili bir iyileşme sağlasa da her hastalık için antibiyotik kullanımının zararlı olduğu bilinmektedir. Uzun süreli antibiyotik kullanımı vücudun antibiyotiklere dirençli hale gelmesine neden olarak hastalıkların tedavisini zorlaştırır.
YDÜ akademisyenlerinin araştırma sonuçlarına göre 'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin dirençli suşları, beş yıl sonra antibiyotiklere tamamen dirençli hale gelecek. Bu da bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklarda ölüm oranlarını artırabilir.
ANTİBİYOTİĞE KARŞI DİRENÇLİ BAKTERİLERE DİKKAT
Sağlık açısında insan vücudunda birçok enfeksiyon hastalığına neden olan bakterilerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve enfeksiyonların yayılmasını önlemek için antibiyotikler kritik öneme sahiptir. Ancak antibiyotiklerin uzun süre aşırı ve kontrolsüz kullanılması, tedavide kullanılan antibiyotiklerin bazı enfeksiyonlara karşı daha az etkili olmasına ve birçok farklı antibiyotiğe dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu da bulaşıcı hastalıkların tedavisini ciddi bir mücadeleye dönüştürüyor. Öte yandan bakterilerin farklı antibiyotik gruplarına karşı geliştirdikleri direnç, bakteriyel hastalıkların tedavisinde çıkmaza yol açabilmektedir.
BAKTERİLER 5 YIL SONRA DİRENÇ KAZANABİLİR
Dr. Cemile Bağkur ve Doç. Dr. Bilgen Kaymakamzade yerel verileri kullanarak bakterilerde antibiyotik direncinin 35 yıllık projeksiyonunu hazırladılar. Çalışmada kan, yara ve idrar yolu enfeksiyonları ile menenjit ve pnömoni gibi ciddi hastalıklara neden olan Klebsiella pneumoniae bakterisinin geniş spektrumlu olduğu tespit edildi. Beta-laktamaz (ESBL) direnci olarak adlandırılan çoklu ilaca dirençli suşların iki ana antibiyotik grubuna karşı etkinliği incelenerek 35 yıllık bir projeksiyon sunuldu. Karbapenem ve piperasilin-tazobaktam antibiyotik gruplarının duyarlı "Klebsiella pneumoniae" bakteri suşlarında etkinliğini koruduğunu, dirençli suşların ise 5 yıl sonra bu antibiyotiklere tam direnç kazanacağını ortaya koydu.
[caption id="attachment_6740" align="alignnone" width="1024"]
Antibiyotik enfeksiyona bağlı ölüme yol açıyor![/caption]
TEDAVİNİN GÜÇLEŞMESİNE NEDEN OLUYOR
Araştırmada imzası bulunan YDÜ DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Cemile Bağkur, fraksiyonel modelinin gelecekte farklı bakteri türlerinin antibiyotik direncinin belirlenmesinde önemli bir araç olarak uygulanabileceğini ve önlem alınmasında yol gösterici olacağını belirtti. "Araştırmamız, Klebsiella pneumoniae bakterisindeki antibiyotik direncinin, belirli bir süre boyunca antibiyotik kullanımı yoluyla ortaya çıktığını göstermiştir. Bu tedavi yöntemi potansiyel olarak normalden daha ciddi enfeksiyonlara ve ölüm oranlarına yol açarak önemli komplikasyonlara yol açabilir." dedi. Bağkur, bu bakterilerin yeni geliştirilen antibiyotik gruplarına karşı zamanla direnç kazanabileceği uyarısında bulundu.
HALK ANTİBİYOTİK KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Akılcı antibiyotik kullanımının önemine vurgu yapan Cemile Bağkur, "Doğru antibiyotik kullanımı için mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bir bakteriyel enfeksiyonun varlığı sorgulanmalıdır." Bağkur, “Katılaşma olmayan durumlarda antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Bağkur, reçetesiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Kamu spotları,
haberler ve doktorların çabaları ile toplumu antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirmeliyiz.” dedi.