Covid-19 pandemisi ile birlikte kış aylarının kaçınılmaz hastalığı olan kuru öksürük son zamanlarda daha da artmış durumda. Hastanelere başvuran hastaların doğal çözümlere yönelik araştırmalarının arttığı da yadsınamaz bir gerçek oldu.

ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün en yaygın nedeni, öksürüğün soğuk algınlığının, Covid-19’un veya gribin bir parçası olduğu viral enfeksiyondur. Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir. Bununla birlikte kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük krupta görülmektedir. Gürültülü, metalik öksürük ise trakeit denilen solunum yolu enfeksiyonu göstergesi olabilmektedir.  Boğmacada öksürük nöbet şeklinde ve haykırır tarzdadır. Pnömoni (zatürre) ve tüberkülozda öksürük kurudur. Bronşiektazi, akciğer apsesi, kistik fibrozis gibi akciğer hastalıklarında da öksürük balgamlı olarak görülür. (Kaynak: Memorial.com)

KEKİK ÇAYI FAYDALARI

Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve mide sorunlarına iyi gelir. Adet kanamalarını dengeler ve kramplı adet ağrılarında rahatlatıcı etki sağlar. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara olarak kullanılabilir. Manganez, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum ve demir içeren kekik çayının daha bir çok faydasının bulunduğu biliniyor. (Kaynak: acibadem.com)

Sabır taşı nedir, ne demek? Sabır taşı ne için kullanılır? Sabır taşı ile bebeği memeden kesme yöntemi! Sabır taşı nedir, ne demek? Sabır taşı ne için kullanılır? Sabır taşı ile bebeği memeden kesme yöntemi!

ÖKSÜRÜĞÜNÜZ GEÇMİYORSA BUNU DENEYİN

Kronikleşen öksürüğün geçmesine en faydalı bitkiler arasında kekik yer alıyor. Dinlendirici etkisi olan kekik çayının öksürüğü kesmesindeki rolü deneyen hastalar tarafından dile getiriliyor. Öksürüğünüzü kesmek için deneyebileceğiniz formülü ise şu şekilde sıralayabiliriz:

2 malzemeye ihtiyacınız var

-Kurutulmuş kekik

-Bal

Kaynamış ve ateşin üzerinden kenara alınmış suya bir tatlı kaşığı kuru kekik atılır ve 5 dakika boyunca demlendirilir. Bu sırada bir su bardağına bir çay kaşığı bal eklenir. Tadını suya veren kekiği süzgeç yardımıyla bal eklenmiş bardağa dökülür ve içilir.

Püf noktası ise balın tadı kekiğin keskin tadını geçmemesine dikkat edin. Bu sayede şifalı kekik çayınızın etkisi daha da artacaktır.

Şifa Allah’tan kullar sadece bir vesile diyelim… :)

Editör: Katip Çelebi