Bu gelişmeyle birlikte, 2024 Ocak zammıyla birlikte asgari ücretin hangi seviyeye yükseleceği merak konusu. Ancak henüz net bir rakam belirlenmiş değil. Şu anda kulislerde birçok senaryo dolaşıyor ancak somut bir açıklama yapılmış değil. Bu durum, milyonlarca çalışanın gelir hesaplarını etkileyebilir.
Asgari ücretin farklı bölgelere göre ayarlanması önerisi, ülke genelinde gelir adaleti ve yaşam maliyeti farklılıklarını dikkate almak açısından önemli bir tartışma konusu olabilir. Ancak, hangi yönde karar alınacağı ve bu kararın etkileri henüz netlik kazanmış değil. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan üçüncü asgari ücret toplantısıyla birlikte bu konuda daha net bilgilerin ortaya çıkması bekleniyor.
Asgari ücretin 2024 Ocak zammı için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Asgari Ücret Komisyonu'nun üçüncü toplantısı öncesinde, çeşitli rakamlar ve senaryolar masada dolaşırken, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'ten önemli bir öneri geldi. Avdagiç, asgari ücretin sadece bir maaş alt sınırı olmadığını, aynı zamanda tüm ücret skalasını etkileyen bir unsura dönüştüğünü belirtti.
Avdagiç, 2024 için belirlenen Orta Vadeli Programın (OVP) önemine vurgu yaparak, enflasyon, döviz kuru ve faiz oranlarıyla ilgili hedeflerin olduğunu ve iş dünyasının rekabetçiliğini koruyacak bir denge arayışında olduklarını dile getirdi. Ücretlerin dengelenmesinin yanı sıra, faiz ve döviz kurlarının da bu denge içinde olması gerektiğini savundu. Bu denge, Türkiye'nin üretim ve ihracat rekabetçiliğini artırmalı, yerel üreticilerin ithal ürünlere karşı dezavantajlı hale gelmesini önlemelidir.
Yeni asgari ücretin belirlenmesinin, bu büyük resmi göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini belirten Avdagiç'in açıklamaları, sadece asgari ücretin değil, genel ekonomik denge ve rekabet gücünün göz önünde bulundurulması gerektiği yönünde bir vurgu niteliğinde.
"Gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi iş dünyasının üzerinde durduğu bir konu"
Şekib Avdagiç, iş dünyasının öncelikli konularından birinin asgari ücret olduğunu belirtirken, aynı zamanda gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi gerekliliğine de vurgu yaptı.
Avdagiç'in ifadesine göre, iş dünyası sadece asgari ücret konusunda değil, gelir vergisi dilimlerindeki güncellemenin önemine de dikkat çekiyor.
Şekib Avdagiç, yaklaşık 15 yıl önceki durumla günümüzü kıyaslayarak asgari ücret ile vergi dilimleri arasındaki dengenin değiştiğine dikkat çekti. Avdagiç'in aktardığına göre, asgari ücret her yıl hızla artarken, gelir vergisi dilimleri bu artış hızına yetişemiyor. Örneğin, 2008'de ilk vergi dilimi asgari ücretin 13 katı seviyesindeyken, günümüzde ise beklentilere göre 2024'te bu oran 6 katın altına düşecek.
Avdagiç, asgari ücretle birlikte vergi dilimlerinin ve yeniden değerleme oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgularken, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir adım olabileceğini belirtti. Bu düzenlemelerin çalışanların gelirlerine ve sosyal haklarına olumlu etki edebileceğini ifade etti.
"Asgari ücret bölgesel olarak değerlendirilip belirlenebilir"
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Avdagiç, yatırımlar için farklı teşviklerin uygulandığı bölgeler gibi asgari ücretin de bölgesel olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Avdagiç'e göre, İstanbul'daki asgari ücret ile 6. bölge illerindeki asgari ücret arasında fark olması gerekiyor. Bu kapsamda, gelişmiş illerde asgari ücretin biraz daha yüksek olması ve gelişmekte olan illerde ise bu değerin daha düşük olması önerisinde bulundu. Böyle bir farklılaşmanın, farklı bölgelerin ekonomik dinamiklerine daha uygun bir çözüm sağlayabileceğini ifade etti.
Türkiye'ye gelen yatırımları değerlendiren Avdagiç, seçimlerden bu yana devam eden politikanın tutarlı ve yabancı fon sahipleri tarafından makul ve olumlu karşılandığını belirtti. Avdagiç'e göre, şu an için özellikle finansman maliyetinin yüksekliği önem taşıyor. En kritik konunun, enflasyonu hızla düşürmek ve buna bağlı olarak finansman maliyetlerini azaltarak, Türkiye'deki iş dünyasının yatırım isteğini artırmak olduğunu vurguladı.