Bebeklerin diz kapakları olur mu ne zaman oluşur? Bebeklerin kemikleri ne zaman sertleşir? Bebekler doğduklarında, diz kapakları henüz gelişmemiştir. Bu diz kapakları, bebekler büyüdükçe oluşmaya başlar. Diz kapakları, lokomotor (hareketle ilgili yetiler) sisteminin normal şekilde işleyebilmesi için önemlidir ve bu gelişim süreci bebeklerin büyümesiyle başlar.
BEBEKLERİN DİZ KAPAKLARI OLUR MU NE ZAMAN OLUŞUR?
Bebekler doğduklarında dizlerinde diz kapakları bulunmamaktadır. Bunun yerine, büyüdükçe oluşacak olan kıkırdaklar yer alır. Bu kıkırdaklar, bebeklerin büyümesi ve hareket yeteneklerinin gelişmesi için önemlidir. Genellikle bu kıkırdaklar, bebekler yaklaşık olarak 6 aydan sonra oluşmaya başlar ve lokomotor (hareketle ilgili yetiler) sistemlerinin normal şekilde işlemesi için hayati bir rol oynarlar.
BEBEKLERİN KEMİKLERİ NE ZAMAN SERTLEŞİR?
Doğum öncesi dönemde, anne karnındaki 40 haftalık süreçte bebekte hızlı bir gelişim meydana gelir. Bu süreçte uzun kemiklerde kemikleşme merkezleri oluşur. 8. haftada kemikler sertleşmeye başlar ve 10. haftada kemik gelişimi devam eder. Doğum sonrası yeni doğan bebeklerde kafatası orantısal olarak büyükken, yüz iskeleti küçüktür. Kafatasının üst tarafındaki kemikler fibröz bağlarla birbirine bağlıdır ve bu bölgelerde frontanel gibi kesişme noktaları bulunur. Omurgaları yetişkinlere göre daha esnek ve elastiktir. Bu dönemde omurgada tek bir eğri bulunurken, yetişkinlerde iki eğri bulunur. Göğüs kafesinin alt kısmı daha çıkıntılıdır ve kaburgalar yatay bir pozisyondadır. El bileğindeki kemikler daha çok kıkırdak yapısındadır. Yeni doğan bebeklerin pelvisi oldukça küçüktür ve kemik yapıları tam olarak kemikleşmemiştir, uçları hala kıkırdak yapıdadır. Dişlerin çıkmasıyla yüzde yükseklik artar. Bebek başını tutmaya başladığında omurgada ikinci bir eğrilik meydana gelir. Yürümeye başladıktan sonra lumbal bölgede arkaya doğru iç bükey bir eğrilik oluşur ve ayak tabanları yere paralel hale gelir.