Gümrü Antlaşması'nın tarihi önemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uluslararası alanda tanındığı ve Mîsâk-ı Millî'yi kabul eden ilk yabancı devlet olan Ermenistan ile yapılmış olmasıdır. Antlaşma, Türk devletinin bağımsızlık mücadelesi ve Milli Mücadele'nin ilk diplomatik zaferi olarak öne çıkar. Gümrü Antlaşması, 3 Aralık 1920 tarihinde imzalanmış ve Doğu Cephesi'ndeki çatışmaların sona ermesinde etkili bir rol oynamıştır.

Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir? Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir?

GÜMRÜ ANTLAŞMASI KİMLER, ÜLKELER ARASINDA İMZALANDI?

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan tarihi bir anlaşmadır.

Bu antlaşma, Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların belirlenmesi, Gümrü şehrinin statüsü ve bölgedeki diğer önemli konuların düzenlenmesi amacı taşımaktadır. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi döneminde imzalanan Gümrü Antlaşması, bölgedeki siyasi durumu ve sınırları belirleyerek taraflar arasında bir çözüm sağlamayı hedeflemektedir.

GÜMRÜ ANTLAŞMASI NE ZAMAN İMZALANDI?

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde 3 Aralık 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında imzalanan tarihi bir anlaşmadır. Özellikle dikkate değer olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşma olmasıdır.

Bu antlaşma, Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların belirlenmesi, Gümrü şehrinin statüsü ve bölgedeki diğer önemli konuların düzenlenmesi amacı taşımaktadır. Gümrü Antlaşması, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi sırasında uluslararası ilişkilerde TBMM'nin etkinliğini ve bağımsızlık iradesini simgeler. Bu antlaşma, Türk devletinin uluslararası alanda varlığını kabul ettiren ve yeni devletin ilk dış ilişkilerini belirleyen önemli bir belgedir.

Editör: Yağmur Sezgin