Ekonomi

İstanbul-Ankara arası 80 dakika mı olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Kalkınma Yolu" projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki demiryolu bağlantısının ihalesinin bu yıl içinde yapılmasının planlandığını belirtti. Uraloğlu, bu projenin hayata geçirilmesiyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden demiryolu ulaşımının 2028 yılında başlamasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattıyla seyahat süresinin 80 dakikaya kadar düşeceğini de açıkladı.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun verdiği bilgilere göre, "Kalkınma Yolu" projesi kapsamında yer alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne demiryolu bağlantısı eklenmesi planlanmaktadır. Bakan Uraloğlu, bu projenin bir parçası olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki demiryolu bağlantısının ihalesinin bu yıl içinde yapılmasını hedeflediklerini ifade etti. Eğer bu ihale başarıyla tamamlanırsa, demiryolu bağlantısının 2028 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır.

EN KISA VE EKONOMİK KORİDOR OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Kalkınma Yolu" Projesi kapsamında önemli bir güzergahı oluşturan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu projesine dair yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu" ve "Zengezur Koridoru" projelerinin Türkiye'nin ticari, lojistik ve siyasi bağlarını güçlendireceğini vurgulayarak, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden gelen emtiaların FAW Limanı'ndan Ovaköy Sınır Kapısı aracılığıyla Türkiye'ye taşınması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde gerçekleştirilecek demir yolu projesiyle, kısıtlı kapasite ve saat kullanımını tüm zamanlara yayma imkanı bulacaklarını ifade etti. Kalkınma Yolu Projesi'nin, kuzey-güney koridorlarını Uzak Doğu, Güney Asya, Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak en kısa ve ekonomik koridor olacağını değerlendirdi.

120 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki demir yolu projesinin ihalesinin bu yıl yapılacağını açıkladı. Projenin yapımının 4-5 yıl süreceğini ve 2028 yılında tamamlanarak hizmete gireceğini belirten Uraloğlu, Marmaray'ın Asya ve Avrupa arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını sağladığını ancak kent içi yolcu taşımasının yoğunluğu nedeniyle ana hat yük ve yolcu taşımasında yeterli kapasite sağlanamadığını ifade etti. Uraloğlu, kesintisiz yük ve yolcu ulaşımını sağlamak için ilave çift hat demir yolu ihtiyacının doğduğunu belirtti.

Demir yolu projesinin güzergahına ilişkin bilgi veren Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-Çatalca demir yolu güzergahı, Marmaray hattının Çayırova mevkisinden ayrılarak, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan sonra kuzeye yönelerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü geçerek, İstanbul Havalimanı'na ulaşıyor ve devamında Halkalı-Kapıkule hattına bağlanıyor. Söz konusu demir yolu hattı, 120 kilometre uzunluğunda olacak, yük ve yolcu olarak işletilecek. Ayrıca proje kapsamında 29 viyadük, 11 aç-kapa yapısı ve 21 tünel yapılacak."          

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu projesi kapsamında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek hat ile Asya ile Avrupa arasında kesintisiz, yüksek kapasiteli yük ve yolcu taşımasının gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, Sabiha Gökçen ve İstanbul havalimanlarının birbirine yüksek standartlı demir yolu bağlantısıyla entegre edileceğini ifade etti.

"MARMARAY'DA GÜNLÜK ORTALAMA SEYAHAT SAYISI 600 BİN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ocak ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bölünmüş yol uzunluğunu 794 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 802 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı, Kağıthane-Gayrettepe, Halkalı-Başakşehir-İstanbul Havalimanı metro hatları gibi toplam uzunluğu 55,7 kilometre olan 5 ayrı hatta çalışmaların devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun, yapımı süren projeler tamamlandığında 394,5 kilometreye çıkacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan demiryolu projesinin ihalesini bu yıl içinde yapmayı planladıklarını ve projeyi 2028 yılında hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İSTANBUL ANKARA ARASI 80 DAKİKAYA İNECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattının ardından Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme aldıklarını belirtti. Süper hızlı tren hattının güzergâh uzunluğunun 344 kilometre olacağını ifade eden Uraloğlu, trenlerin saatte 350 kilometre hıza ulaşacağını ve seyahat süresini 80 dakikaya indireceklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, "Sloganımız şu; milli maç 90 dakika, Ankara-İstanbul arası 80 dakika. Sabırsızlıkla buna başlamayı bekliyoruz." dedi.

BAKANLIK BÜNYESİNE ALIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, herkesin kendisine verilen yetki kadar hizmet etmekle yükümlü olduğuna vurgu yaparak, "Metro hatları ile ilgili bütün yetki Büyükşehir veya il belediyelerindedir. Eğer oradaki yönetim bunun Bakanlık tarafından yapılmasını isterse, Cumhurbaşkanımız da uygun görürse biz Bakanlık bünyesine alıyoruz. Şu ana kadar İstanbul'da yaptığımız metro hattı da böyle, hâlâ çalışmaya devam ettiğimiz yaklaşık 56 kilometrelik kısım da böyle. Bizden talep olduğu noktada biz bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim büyükşehirle uyum halinde çalışmamızdan geçen bir süreç bu." şeklinde konuştu.

MURAT KURUM MESAJI

Herkesi eleştirmek değil ama daha iyi hizmet edebilecekse, Büyükşehir Belediyesi ile daha iyi uyum sağlayabilecekleri bir süreci tercih edeceklerini ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, önlerinde bir seçim süreci olduğunu ve İstanbul'un önceliklerini, ulaşım mı yoksa kentsel dönüşüm mü olduğunu tartışabileceklerini söyledi. Hızlıca dönüşmesi gereken bu konunun ehli olan bir başkan adayının seçilmesi durumunda, hizmetleri koordineli şekilde yapabileceklerini belirtti. Ancak tercihlerinden dolayı hiçbir vatandaşı cezalandırma lükslerinin olmadığını ve böyle bir yetkilerinin olmadığını ekledi.