Ekonomi

Pepsi İsrail malı mı, menşei neresi? Pepsi Cola hangi ülkeye ait, nerede üretiliyor?

Günümüzde oldukça merak edilen konulardan biri, Pepsi markasının menşei ve geçmişi olmaktadır. Pepsi'nin tarihi oldukça ilginç ve zengin bir geçmişe sahiptir. Bu içecek, ilk kez 19. yüzyılın sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış ve o günden bu yana dünya genelinde popüler bir içecek haline gelmiştir. Peki, Pepsi İsrail malı mı, menşei neresi? Pepsi Cola hangi ülkeye ait, nerede üretiliyor? İşte detaylar.

Abone Ol

Pepsi İsrail malı mı, menşei neresi? Pepsi Cola hangi ülkeye ait, nerede üretiliyor? Pepsi, Amerika Birleşik Devletleri kökenli bir içecektir. Menşei Amerika'dır ve ilk kez 19. yüzyılın sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde icat edilmiştir. Pepsi Cola, dünya genelinde üretilen ve popüler olan bir alkolsüz içecektir. İsrail ile ilişkilendirilen iddiaların gerçeklik payı bulunmamaktadır. Son günlerde, Pepsi'nin menşei ve üretildiği ülke gibi konular oldukça merak edilmektedir.

PEPSİ İSRAİL MALI MI, MENŞEİ NERESİ?

Pepsi, 1893 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Caleb Bradham tarafından icat edilen ve PepsiCo tarafından üretilen dünyanın en popüler alkolsüz içecek markalarından biridir. Caleb Bradham, 1867 yılında Kuzey Karolina'da doğmuş ve aynı eyalette büyümüştür. İlk başta doktor olmayı hedefleyen Bradham, tıp eğitimini Maryland Üniversitesi'nde almıştır, ancak eğitim maliyetinin yüksekliği ve ailesinin ekonomik zorlukları nedeniyle tıp eğitimini tamamlayamamıştır.

Bradham, tıp alanındaki ilgisini kaybetmemiş ve Maryland Üniversitesi'nde eczacılık alanında eğitim almıştır. Eczacılık eğitimini tamamladıktan sonra Kuzey Karolina'ya dönüp New Bern kentinde kendi eczanesini işletmeye başlamıştır.

Bradham, 1893 yılında ilk denemelerini yaptığı içeceği geliştirmeye başlamıştır. 1898 yılında "Brad's Drink" adı altında bu içeceği piyasaya sürmüştür. İçeceği, karbonatlı su, şeker, vanilya, nadir yağlar ve kola fındığı gibi bileşenlerle üretmiş ve başlangıçta mide ilacı olarak tanıtmıştır. Daha sonra, rakibinden 100 dolar karşılığında "Pep Cola" ticari ismini satın almış ve ürünün adını "Pepsi-Cola" olarak değiştirmiştir. Bu isim, sindirim enzimi olan pepsinden ilham alınarak seçilmiştir.

1903 yılında resmi kayıt altına alınan Pepsi-Cola, Caleb Bradham'ın kimyager olarak yarattığı bir içecektir. Ürün, sindirime yardımcı olma ve enerji verme amacı taşıyordu. 1906 yılında ABD Gıda Enstitüsü, içecekte zararlı madde bulunmadığına dair onay vermiş ve ürünün serbestçe satılmasına izin vermiştir.

Artan taleple birlikte ilk şişeleme fabrikaları Kuzey Karolina eyaletinde Durham ve Charlotte şehirlerinde kurulmuştur. Pepsi'nin başarısı, Caleb Bradham'ın girişimcilik ruhu ve yenilikçi yaklaşımıyla yakından ilişkilidir. Bu içecek, zamanla dünyanın dört bir yanında tanınan ve sevilen bir marka haline gelmiştir.

PEPSİ COLA HANGİ ÜLKEYE AİT, NEREDE ÜRETİLİYOR?

Pepsi, birçok farklı ülkede üretilen bir içecektir. Dünya genelinde üretildiği ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Brezilya, Arjantin, Çin, Hindistan, Türkiye, Rusya, Japonya gibi ülkeler bulunmaktadır.

Türkiye'de ise Pepsi, Coca-Cola İçecek tarafından üretilmektedir. Coca-Cola İçecek, Türkiye'nin en büyük gazlı içecek üreticisidir ve Pepsi'nin Türkiye'deki üretimini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle Pepsi'nin Türkiye'deki üretimi Coca-Cola İçecek tarafından sağlanmaktadır.