Aliyev görevine başlarken Kuran-ı Kerim'e el bastı Aliyev görevine başlarken Kuran-ı Kerim'e el bastı
Sudan'da ordu ile HDK arasında silahlı çatışma başladı! Sudan'da yaşanan iç savaşın bir sonucu olarak, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmaların yoğunlaştığı noktalardan bazıları Hartum'daki havalimanı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Genelkurmay Başkanlığı.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA SİLAHLI ÇATIŞMA BAŞLADI

Sudan ordusuna ait savaş uçakları, bu noktaların yakınında yarım saat kadar alçak irtifada uçarak çatışmaları kontrol altına almaya çalışıyor. Bu durum, ülkedeki siyasi ve toplumsal gerilimin artmasına sebep oluyor. Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde ordu ile isyancı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmaların şiddeti artarak devam ediyor. Sudan ordusuna ait savaş uçakları, çatışmaların yoğun olarak devam ettiği havalimanı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Genelkurmay Başkanlığı gibi noktaların yakınında yarım saat kadar alçak irtifada uçarak, ordu ile HDK güçlerinin çatıştığı bazı noktaları bombaladı. Sudan ordusunun açıklamasına göre, hava kuvvetleri isyancı HDK milislerinin sorumsuz eylemlerini sona erdirmek için niteliksel operasyonlar yürütüyor. Bu sırada HDK güçleri, başkent Hartum ve bazı kentlerdeki havalimanlarını ele geçirdiğini açıklamıştı. Ancak Sudan ordusu, tüm üs ve havalimanlarının kontrolünde olduğunu belirterek, çatışmaların sona erdirilmesi için operasyonlarını sürdürüyor. HDK güçleri ise uçaksavarlarla jetlere karşılık vererek direniyor.

ABD’DEN ÇAĞRI

ABD, Sudan'da meydana gelen ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalardan büyük endişe duyduklarını belirterek, tarafları şiddeti sonlandırmaya çağırdı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sudan'daki büyükelçilik ekibi ile iletişim halinde olduklarını ve tarafları şiddeti derhal sonlandırmaya çağırdıklarını söyledi. Blinken ayrıca, tarafları gerilimi daha da arttırmaktan kaçınmaya ve müzakereler yoluyla sorunları çözmeye çağırdı. Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerinde bu sabah ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başladı. Orduya ait savaş uçakları bazı noktaları bombalarken, HDK güçleri de uçaksavarlarla karşılık verdi. Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, vatandaşlara evlerinde kalmaları ve gerekli olmadıkça seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu. İki güç arasındaki gerilim, son aylarda sözlü kavgalara dönüşmüş ve sonunda sıcak çatışmaya neden olmuştu. Sudan ordusu, HDK'nin başkent Hartum ve diğer kentlerdeki havalimanlarını ele geçirdiğini iddia etmişti, ancak HDK bu iddiaları reddetmişti. Dünya ve ülkeler hakkında merak edilenler için Erişim Haber sayfamızı takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim