Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye, tarihinde unutulmaz bir anıya imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki çabalar ve emeklerle uzay çağını başlattı. Milyonlar, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu heyecanla bekledi. 19 Ocak saat 00.49'da başlayan Türkiye'nin uzay yolculuğu, al bayrağımızı dünyadan 400 km uzaklıkta dalgalandırarak tarihi bir anıya dönüştürdü. İşte milyonların gurur duyduğu bu başarıdan sonra, heyecan verici bir gelişme daha yaşandı.

NASA'DAN AYRILDIĞINI AÇIKLADI

Sosyal medya hesabından duygusal bir açıklama yapan Umut Yıldız, 10 yılı aşkın süredir NASA'da astrofizikçi olarak görev yaptığını ve artık Türkiye'de çalışmalarına devam edeceğini duyurdu. Yıldız, "Bir gün NASA'dan ayrılma tweeti atacağımı düşünmezdim, işte o gün bugünmüş. Kendimi neredeyse doğma büyüme uzay sevdalısı bir insan olarak görürüm ve aklım fikrim hep bir karış uzayda olmuştur. Yıllarca uzay için bir şeyler yapmaya çalıştım, birçok projede yer aldım. Bunun da son 10 yılı NASA/JPL'de hem astrofizikçi hem derin uzay iletişimi alanlarında geçti. Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum" ifadelerini kullandı.

Apple'ın piyasa değeri düştü Apple'ın piyasa değeri düştü

TÜRKİYE'DE UZAY ÇALIŞMALARI YAPACAK

Türkiye'nin uzay çalışmalarına destek vermeyi amaçladığını belirten Umut Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti: Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep birlikte yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum. Üniversiteyi bitirdikten sonra ayrıldığım ülkeme 21 yıl sonra dönmek, büyük bir karar gibi görünse de aslında ben hiç ayrılmamıştım.

Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak amacıyla sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-konferans vererek yüzbinlerce öğrenci ile birebir yazışma ve konuşma fırsatı buldum. Küçük de olsa katkım olan binlerce öğrenci, motive olup bilimsel veya teknik alanlara yöneldiler. Daha fazlasını yapmak istiyorum. Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok iş var. Hep birlikte yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara...

BAKAN KACIR'DAN 'HOŞ GELDİNİZ' MESAJI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Umut Yıldız'a sosyal medyadan "Hoş geldiniz" mesajını paylaştı.

Editör: Yağmur Sezgin