İsrail'in bir iddiası daha yalan çıktı! İsrail'in bir iddiası daha yalan çıktı!
Vladimir Putin için yakalama kararı verildi! Ukrayna'da işlenen savaş suçlarına ilişkin kararlar almaya yetkili olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama emri çıkardı. UCM tarafından yapılan yazılı açıklamada, her iki şüphelinin de Ukraynalı çocukların hukuka aykırı şekilde götürülmesine iştirak ettikleri ve Putin'in kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemesine engel olmadığı belirtildi. Rusya'dan ise karara sert bir tepki geldi. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Dünya'nın gözü önünde olan ve Ukrayna'da işlenen savaş suçlarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararı, Rusya tarafından hukuken geçersiz olarak kabul edildi. UCM'nin açıklamasına göre, Putin ve Lvova-Belova'nın Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suretiyle savaş suçu işledikleri yönünde yeterli şüphe bulunuyor. Yakalama kararının mağdurları korumak amacıyla başlangıçta gizli tutulması düşünüldü, ancak suçların devam etmesi nedeniyle Mahkeme kararı kamuya açıkladı.

RUSYA: KARAR HUKUKEN GEÇERSİZDİR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisini tanımadığını ve yakalama kararının hukuk açısından geçersiz olduğunu belirtti. [caption id="attachment_7355" align="alignnone" width="1024"]Vladimir Putin için yakalama kararı verildi! Vladimir Putin için yakalama kararı verildi![/caption]

“RUSYA’NIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK''

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin ve Lvova-Belova hakkındaki yakalama kararının Rusya için hukuki olarak hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti. Zaharova, Rusya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle işbirliği yapmadığına dikkat çekerek, bu nedenle uluslararası mahkemenin verdiği kararların Rusya için yasal olarak geçersiz olduğunu söyledi.

“ULUSLARARASI TOPLUMUN TAKDİRİ ÇOK GÜZEL!”

Lvova-Belova'nın açıklamalarıyla birlikte, UCM tarafından çıkarılan yakalama kararları Rusya tarafından kabul edilmediği için uygulanması mümkün görünmüyor. Ancak bu durum, uluslararası toplumun Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine karşı aldığı tepkilerin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada UCM'nin Putin hakkında çıkardığı yakalama kararına atıfta bulundu. Medvedev, bir tuvalet kağıdı emojisiyle, "Bu belgeye nasıl muamele edilmesi gerektiğini anlatmama gerek yok" ifadelerini kullandı. Dünyada yaşanan gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim