Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan ve genel toplum için kritik olan yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ardından ikinci toplantısını 18 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, taraflar arasındaki müzakereleri sürdürüyor.

Bu çerçevede, işçi ve işveren temsilcilerinin, görüşmelerde belirli bir aşamaya geldiği biliniyor. Nihai kararın, devam eden pazarlıkların ardından bu hafta içinde duyurulması bekleniyor.

Akbaşoğlu: Yüzde 50’ye yakın bir zam olacağı ortaya çıkıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi.

Asgari ücret konusunda bilgi veren Akbaşoğlu, şu sözleri dile getirdi:

"Asgari ücret ile ilgili hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz alım gücünü arttıracak bir perspektifi çerçeveyi ortaya koyacağız işçi kardeşlerimize çalışan kardeşlerimize bunu ifade etmek isteriz. Üçüncü görüşmeyi inşallah önümüzdeki hafta yapıp aralık ayı içerisinde önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren asgari ücret tespit komisyonu tekrar bir araya gelmek suretiyle cuma gününe kadar belli olacaktır. Bu hafta içerisinde memur ve memur emeklilerine yüzde 50’ye yakın bir zammın söz konusu olacağı ortaya çıkıyor."

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret, yasal olarak işçi, işveren ve hükümetten oluşan 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor. Bu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından çağrılıyor ve yeni asgari ücret çalışmaları için genellikle Aralık ayında dört kez bir araya geliyor.

Bakanlık tarafından belirlenen üyelerden biri komisyon başkanlığına seçiliyor ve en az 10 üyenin katılımıyla toplantılar gerçekleşiyor, kararlar ise oy çokluğuyla alınıyor. Eğer oylar eşitse, başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağlamış kabul ediliyor.

2024 yaşlı aylığı ne kadar, kaç TL? Yaşlı aylıkları parası ne kadar oldu? 2024 yaşlı aylığı ne kadar, kaç TL? Yaşlı aylıkları parası ne kadar oldu?

Asgari ücret net 11 bin 402 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruşken, vergi ve kesintiler yapıldıktan sonra net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

İşveren için asgari ücretin toplam maliyeti ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bu rakamın 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücreti oluştururken, 2 bin 79 lira 25 kuruşu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta primine denk geliyor.

Editör: Yağmur Sezgin