Henüz net bir rakam ortaya konmamış olsa da, işçi ve işveren tarafı, sunulacak ekonomik veriler ve raporlar üzerinden pazarlık yapacak. Bu pazarlık sonucunda asgari ücrete gelecek zam oranlarıyla ilgili net ve brüt rakamlar netleşecek.

Milyonlarca çalışan, bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısını bekliyor.

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları paylaşması bekleniyor.

Rakam açıklamayan işçi ve işveren tarafı, sunulacak ekonomik verilerin ardından pazarlığa geçecek. Bu verilerin ışığında asgari ücret konusundaki müzakereler şekillenecek.

4 işçi geçim şartlarını anlattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk kez 4 işçinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yaparak, hükümet olarak hakem rolü üstlenmeyi ve işçi ve işverenler arasında mutabakatla yeni asgari ücret rakamını belirlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, süreci dengeleyici ve mutabakata dayalı bir rakamla tamamlama arzusunda olduklarını ifade etti. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulunarak, yeni asgari ücretin işçi ve toplum beklentilerine uygun olmasını istedi.

Ardından, komisyon üyelerine söz verildi. TÜRK-İŞ'ten Hatice Akgedik, Adana'da hastanede işçi olarak, Meliha Nur Şıkbudak kasiyerlik yaparken Ankara'da, Saffet Canbaz enerji sektöründe Çorum'da çalışıyor ve Durmuş Öztürk ise Bolu'da karayollarında işçi olarak çalışıyor. Bu işçiler, geçim şartlarını anlatarak, yeni yıl için geçinebilecek bir ücret talep ettiler.

Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu? Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu?

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13.414,50 TL olarak belirlenmiş durumda; vergiler ve kesintiler yapıldığında ise net 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Bir işçinin işverene toplam maliyeti ise 15.762,04 TL. Brüt asgari ücretin 13.414,50 TL'si oluştururken, sosyal güvenlik primi 2.079,25 TL ve işveren işsizlik sigorta primi ise 268,29 TL olarak hesaplanıyor.

ASGARİ ÜCRETTE OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

Editör: Yağmur Sezgin