Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu? Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu?

İşsizlik maaşı şu an için en düşük 5.325 TL, en yüksek ise 10.650 TL olarak ödeniyor. Bu toplantının sonucunda işsizlik maaşlarında da olası değişiklikler gündeme gelebilir.

2024 Ocak ayından itibaren işsizlik maaşı, asgari ücret artışıyla güncellenecek. Bu ödenekte sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor. İşsizlik maaşı, en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40'ı ile en yüksek brüt asgari ücretin yüzde 80'i arasında değişebiliyor. Türkiye'nin büyük bir merakla beklediği asgari ücret zammıyla ilgili sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜRK-İŞ ve TİSK temsilcilerini Külliye'ye çağırdığı öğrenildi. Toplantının saati 16.30 olarak belirlendi. İşte 2024 işsizlik maaşıyla ilgili detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI 2024 NE KADAR OLACAK, KAÇ TL?

2024 asgari ücret zammı, işsizlik maaşının belirlenmesinde kritik bir faktör olarak öne çıkıyor. Ancak işsizlik maaşının net tutarı, 2024 asgari ücretinin duyurulması ile kesinleşecek.

Öngörülere göre, asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması durumunda en düşük işsizlik maaşı 6.922 TL olacakken, yüzde 35 zamda bu rakam 7.188 TL'ye çıkacak.

Eğer yüzde 40 oranında bir zam gerçekleşirse, en düşük işsizlik maaşının 7.455 TL olması bekleniyor. Ancak işsizlik maaşının kesin miktarı, asgari ücret zammının belirlenmesiyle birlikte netlik kazanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI 2024 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret konusunda son aşamaya gelindi. Yüzde 50'lik bir artış ihtimali gündemde olan bu zam, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, engelli aylığı, doğum ve askerlik borçlanması gibi birçok kalemi de aynı oranda etkileyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TÜRK-İŞ ve TİSK temsilcilerini Külliye'de bir araya getirecek. Toplantının saati 16.30 olarak belirlendi.

İşsizlik maaşı miktarı, asgari ücretin duyurulmasıyla belirlenecek. 2024 asgari ücretinin 11.402 TL olduğu ve yüzde 50'lik bir artışla 17.103 TL seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Bu artış, işsizlik maaşının belirlenmesinde kritik bir faktör olarak öne çıkıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINIR?

İşsizlik maaşının süresi, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde belirli bir süre sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara göre değişiyor. Örneğin, 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, ve 1.080 gün prim ödemiş olanlara ise 300 gün süreyle işsizlik ödeneği sağlanıyor. Bu kriterlere göre işsizlik ödeneği süresi belirleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşı başvuru şartları

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar bulunuyor:

  • Kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekiyor.
  • İşten ayrılma öncesindeki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olunmuş olması gerekiyor.
  • İşten ayrılma öncesindeki son üç yıl içerisinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor.
  • İşten ayrılma sonrasında en geç 30 gün içinde İŞKUR'a şahsen veya elektronik ortamda başvuru yapılması gerekiyor. Bu şartlar işsizlik maaşı başvurusu için gereklidir.
Editör: Yağmur Sezgin