2025 yılında 5G ağları 2 katına çıkacak. Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarlarından biri olan Mobile World Congress, İspanya'nın Barselona kentinde devam ediyor. GSMA'nın düzenlediği fuarda firmalar, geliştirdikleri son teknolojileri 200'e yakın ülkeden profesyonellerle buluşturuyor.

5G ve bağlantılı teknolojiler, yapay zeka ve metaverse bu yıl fuarda öne çıkan teknolojiler arasında yer alıyor. Çok sayıda şirket, 5G için donanım ve yazılım da dahil olmak üzere teknolojilerini sergiliyor.

Geliştirilen teknolojilerin yanı sıra GSMA'in araştırma birimi GSMA Intelligence, 5G'ye yönelik öngörüleri de Mobil Dünya Kongresi'nde paylaştı.

2025 YILINDA 5G AĞLARI 2 KATINA ÇIKACAK

GSMA verilerinden elde edilen bilgilere göre, yalnızca bu yıl 30'dan fazla ülkede yeni 5G ağları kurulacak. 5G'nin bu yıl birçok ülkede yaygınlaşması "5G'nin ikinci dalgası" olarak nitelendiriliyor. 5G'nin kullanıldığı ülke sayısındaki artış ve teknolojik yeniliklerle birlikte 5G ağlarının 2025 yılına kadar ikiye katlanması bekleniyor.

5G'deki tüketici bağlantılarının sayısı geçen yıl 1 milyarı aştı. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 1,5 milyara, gelecek yıl ise 2 milyara çıkması bekleniyor. Ocak 2023 itibarıyla, dünya çapında 229 ticari 5G ağı, kullanıma sunulan 700'den fazla 5G destekli akıllı telefon modeli bulunuyor.

[caption id="attachment_6543" align="alignnone" width="1024"]2025 yılında 5G ağları 2 katına çıkacak 2025 yılında 5G ağları 2 katına çıkacak[/caption]

"İkinci 5G dalgasına girildi"

GSMA İstihbarat Başkanı Peter Jarich konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, teknolojinin çeşitli yeni pazarlar ve kitlelerle etkileşime gireceği ikinci bir 5G dalgasının görüleceğini belirtti.

Ocak 2023 itibariyle, 90'dan fazla sabit genişbant paket servis sağlayıcısı (çoğunlukla mobil operatörler), 48'den fazla ülkedeki kullanıcılara ticari 5G tabanlı sabit kablosuz hizmetler sunmaya başladı.

Gelirlerini artırmanın yollarını arayan büyük operatörler, kurumsal müşterilerinin şirketleri için önemini öğrenince şaşırabilirler. Onlarla ilişki kurmaya odaklanan bir strateji geliştirmek, toplam gelirlerin %30'unu sağlayabilir.

Riot Games'ten beklenmeyen gerileme Riot Games'ten beklenmeyen gerileme

5G, tamamen yüksek hızlı kapsama alanı sağlamakla ilgilidir ve gelişmiş güç verimliliğine sahiptir. Gelecekteki gelişmelerin bu unsurları artan hız ve düşük güç tüketimi ile entegre etmesi bekleniyor.

TÜRKİYE 5G TEKNOLOJİSİNE NE ZAMAN GEÇECEK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G'nin tüm Türkiye genelinde yaygınlaşmaya devam edeceğini söyledi. "5G'yi artırmaya devam edeceğiz" ifadesini sıklıkla kullanmıştı.

Ülkemizde akıllı telefonlarda 4.5G internet bağlantısı kullanılmaktadır. Ülke genelinde 2023 yılında 5G teknolojisine geçmesi bekleniyor.

Kaynak : https://www.tekteckno.com/

Editör: TE Bilisim