Yemen'deki İran destekli Husiler'in, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı ticari gemilere yönelik eylemlerine tepki olarak, ABD ve İngiltere saldırı kararı aldı.bBu karar, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın acil kabine toplantısı düzenlemesinin ardından akşam saatlerinde alındı.

ABD VE İNGİLTERE'DEN SALDIRI KARARI

ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik saldırıları başlattığı belirtiliyor. ABD'li yetkililere dayanarak yapılan açıklamada, saldırıların uçak, gemi ve denizaltılarla gerçekleştirildiği ifade edildi.

Yemen'deki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, ABD ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde belirli noktalara hava saldırısı düzenledi. Ayrıca, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da saldırılara destek verdiği açıklandı.

HUSİLER: SALDIRILAR CEVAPSIZ KALMAYACAK

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği saldırılara karşılık olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Yemen'e yönelik hiçbir ABD saldırısının cevapsız kalmayacağı vurgulandı.

ABD ve İngiltere'nin deniz ticaretini güvenceye alma gerekçesiyle Yemen'e düzenlediği saldırıların ardından Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini duyurdu.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılması istenilen karar tasarısı kabul edilmişti. Karar tasarısı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 11 "evet" ve 4 "çekimser" oyla onaylanmıştı.

KIZILDENİZ'DE HAREKETLİLİK

Son zamanlarda Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı ticari gemilere yönelik eylemleri sebebiyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

18 Aralık'ta ise "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğu duyuruldu.

Artan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'deki ticaretin sekteye uğraması sonucunda, gemi trafiği aralık ayında yüzde 20 azaldı.

ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur ABD Başkanı Biden: Navalny'nin ölümünden Putin sorumludur

BİDEN: BU SALDIRILAR, HUSİLERİN KIZILDENİZ'DEKİ SALDIRILARINA DOĞRUDAN CEVAP VERMEKTEDİR

ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına devam eden Husilere yönelik hava saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordusu İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'deki Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi." ifadesini kullandı.

Saldırıların, Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirten Biden, sonuncusu 9 Ocak'ta gerçekleşen ve Husilerin doğrudan Amerikan gemilerini hedef aldığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla yanıt verdiklerini kaydetti.

Husilere karşı hem bölgede ABD öncülüğünde kurulan deniz gücüne hem de uluslararası kamuoyunda oluşan yaklaşıma dikkati çeken Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde önceki gün alınan ve Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısı yapan kararı hatırlattı.

"Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." değerlendirmesini paylaşan Biden, gerekmesi halinde bundan sonra da ileri tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı.

SAVAŞ UÇAKLARI VE TOMAHAWK FÜZELERİ KULLANILDI

Amerikan medyasına bilgi veren bazı Amerikalı yetkililere göre, ABD ve İngiltere ordusu en az 12 Husi hedefini vurdu. Söz konusu saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanılarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

SUNAK: BİRLEŞİK KRALLIK, SERBEST TİCARET VE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNACAK

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kızıldeniz'deki Husileri hedef alan hava saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere "hedefli saldırılar" düzenlediğini belirterek, son aylarda Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemiciliğe karşı gerçekleştirdiği tehlikeli ve istikrarı bozucu saldırıların İngiltere ve diğer uluslararası gemileri tehdit ettiğini ve hayati ticaret rotasında büyük aksamalara neden olduğunu, emtia fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.

Sunak, söz konusu eylemleri "pervasız" olarak niteleyerek, bu eylemlerin denizde hayatları riske attığını ve Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

BAĞLANTILI HEDEFLERE "GEREKLİ VE ORANTILI" EYLEMDE BULUNDUKLARINI SAVUNDU

Başbakan Sunak, uluslararası toplumun Husilerin Kızıldeniz'deki İngiltere ve ABD savaş gemilerine yönelik saldırılarına defalarca uyarıda bulunduğunu hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

"Bu kabul edilemez. İngiltere, her zaman seyrüsefer özgürlüğünü ve ticaretin serbest akışını savunacaktır. Bu nedenle, ABD ile birlikte Hollanda, Kanada ve Bahreyn'in operasyonel olmayan desteğiyle, Husi askeri kabiliyetlerini zayıflatmak ve küresel deniz taşımacılığını korumak amacıyla bu hafta İngiltere ve ABD savaş gemilerine yönelik saldırılarla bağlantılı hedeflere karşı meşru müdafaa kapsamında sınırlı, gerekli ve orantılı eylemde bulunduk.

Kraliyet Donanması, Husilerin saldırganlığını caydırmak üzere çok uluslu Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında Kızıldeniz'de devriye gezmeye devam ediyor ve Husileri saldırılarını durdurmaya ve gerilimi azaltacak adımlar atmaya çağırıyoruz."

Editör: Yağmur Sezgin