Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak'ta duyurulan yüzde 64,77 enflasyon oranıyla birlikte, memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşti.

İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN BELİRLENEN ZAM

Memur ve memur emeklisine yüzde 49,25'lik bir maaş artışı öngörülürken, işçi ve Bağkur emeklileri için belirlenen zam oranı yüzde 37,57 olarak açıklandı. Bu durum, kamuoyunda farklı beklentilere neden oldu.

Bu beklentilerin ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda düzenleme için çalışmalara başladı ve gerekli hazırlıkları tamamladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı

ÇALIŞMA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUNULACAK

7 bin 500 lira olarak uygulanan mevcut en düşük emekli aylığının artırılmasını içeren çeşitli senaryoların yer aldığı çalışma, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Kabine değerlendirmelerinin ardından sonuçlandırılacak olan bu çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e sevk edilecek.

NEDEN ZAM FARKI OLUŞTU?

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme kapsamında yüzde 15 zam almanın yanı sıra enflasyon farkına da hak kazanıyor. Bu kapsamda, önceki 6 aydan kaynaklanan yüzde 29,78'lik enflasyon farkıyla birlikte, memur ve memur emeklileri kümülatif olarak yüzde 49,25 zam alacaklar.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir oluşan enflasyon kadar zam alıyor. Son 6 aydaki enflasyonun yüzde 37,57 olduğu göz önüne alındığında, işçi ve esnaf emeklilerinin zam oranının bu seviyede kaldığı belirlenmiştir.

Editör: Yağmur Sezgin