Ankara'da gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

Bakan Tunç'un açıklamaları şu şekilde;

Koçgiri isyanı, ayaklanması nedir? Koçgiri isyanı neden çıktı, kim başlattı? Koçgiri isyanı, ayaklanması nedir? Koçgiri isyanı neden çıktı, kim başlattı?

SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLUNUN KAZASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da motosikletli kurye Yunus Emre Göçer'in ölümüyle ilgili Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Seıkh Mohamud'a ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Adli süreçte yeni bir rapor düzenlenmesi için dosya adli tıp kurumuna gönderildi. Adli tıp kurumundan ek rapor bekliyoruz. Kusur durumu tespit edildiğinde Cumhuriyet Savcılığımız hızlı bir şekilde iddianame sürecini tamamlayacak ve yargı süreci devam edecektir."

Bakan Tunç, İstanbul'da yaşanan ölümlü trafik kazasıyla ilgili Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Seıkh Mohamud hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Bu kaza ile ilgili yeni bir görüntü ortaya çıktı ve bu görüntü üzerine Adli Tıp rapor istemiştik. Şimdi, yeni bir rapor için dosya adli tıp kurumuna gönderildi. Adli tıptan ek rapor bekliyoruz. Kusur durumu tespit edildiğinde Cumhuriyet Savcılığımız iddianame sürecini hızla tamamlayacak, yargı süreci devam edecek." Tunç, konunun speküle edildiğini belirtip, "Vatandaşımızın haklarını ve hukukunu korumak önemlidir. Adalet bakanlığı olarak konunun takipçisiyiz. Bazıları bu konuyu başka yönlere çekmek istedi ama biz adaleti savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Bakan Tunç, iade talebinin yargı sürecinin sonuçlanmasından sonra kararlaştırılacağını belirtti: "Bu konular, adli tıp raporları ve delil niteliğindeki yeni görüntülerle ilgili. Birçok yorum yapıldı ancak sonradan ortaya çıkan yeni bir görüntü, adli tıptan yeni bir rapor almayı gerektirdi. Bu nedenle yargı sürecini ve kararlarını belirlerken kesin hükümlerden kaçınmalıyız. Adli tıp kurumunun raporunu bekleyelim ve vatandaşlarımızın haklarını koruma konusunda yargının duyarlı olduğunu unutmayalım."

ARABULUCULUK SİSTEMİ

Kira sözleşmelerindeki yüzde 25 sınırlamasıyla ilgili olarak arabuluculuk sistemine geçiş yapıldı. Kiralama süreçlerinde vatandaşlarımızın dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirildi. Bu sistem başarıyla işliyor ve toplumsal barışa önemli katkılar sunuyor. Ayrıca, yargı sistemine olan yükü azaltıyor. Arabuluculuk sisteminin kira fiyatlarının düşmesine de olumlu bir etki sağladığı gözlemleniyor.

"GENEL AF GÜNDEMDE DEĞİL"

Adalet Bakanı Yılmaz, 8. yargı paketi kapsamında herhangi bir af konusunun gündemde olmadığını ifade etti.

Editör: Yağmur Sezgin