Divriği ilçesi, Sivas kent merkezine 170 kilometre uzaklıkta konumlanmış durumda ve sanki bir açık hava müzesini anımsatıyor. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile öne çıkan bu ilçe, aynı zamanda tarihi konaklarıyla da göz dolduruyor.

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor1

İlçe, yaklaşık 400 konağıyla turizmde önemli bir ivme kazanıyor. Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin başlamasıyla birlikte daha fazla turiste ev sahipliği yaparken, yaz turizmi kadar kışın da ilgi görmek istiyor.

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor2

Divriği'nin tarihi konaklarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Songül Kirazlı Üstün, ilçenin sadece Sivas'ın değil Türkiye'nin önemli tarihi miraslarından biri olduğunu belirtiyor. Ulu Camii, konaklar ve kale gibi yapılarla benzersiz bir tarihi zenginlik barındırdığını dile getiriyor. UNESCO'nun da özellikle üzerinde durduğu bir ilçe olduğunu vurguluyor. İlçede yaklaşık 400 konak bulunduğunu ve bunlardan 116 tanesinin UNESCO tarafından tescillendiğini aktarıyor. Divriği evlerinin 17. yüzyılın sonlarına kadar hımış tekniğiyle yapılan tek katlı evlerden oluştuğunu, daha sonra 18. yüzyılın sonrasında daha gösterişli konakların inşa edildiğini belirtiyor. Bu konaklarda ardıç ağaçları ve Ermeni ustaların işçiliğiyle yapılmış tavanlar ve ahşap oymacılığı gibi örneklerin bulunduğunu ifade ediyor.

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor3

Songül Kirazlı Üstün, tarihi konakların bir kısmının müze olarak ziyaretçilere hizmet verdiğini belirtti.

Uşak'ta 16 milyon yıllık 2 ağaç fosili bulundu Uşak'ta 16 milyon yıllık 2 ağaç fosili bulundu

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor4

"İçlerinde buraya hizmet vermiş insanların anı evlerinin olup isimlerinin sevgiyle anıldığı, bazılarının rahmetle anıldığı konaklarımız var. Abdullah Paşa Konağı bunlardan biri. Tevrüzlü Konağı, Mühürdarzade Konağı, Ayan Ağa Konağı yine müze olarak adlandırdığımız konaktan bazıları. Aslında dediğim gibi Ulu Camii Divriği'ye verilmiş en güzel hediye, yüzyıllardır ayakta duran, Mengücek kültürünü bugünlere taşıyan belki de Mengücek Beyliğinin en güzel armağanı diyebiliriz. O anlamda çok şanslıyız. Konaklarımız da onunla birlikte o kültürel çeşitliliği tamamlayan bir etken. Konaklarımız Divriği kültürünü en iyi yansıtan yaşam tarzını, kültürünü en iyi yansıtan yapılar aslında. Divriği sadece yaz turizmini değil, kış turizminin de gözdesi olma yolundadır. Buraya gelen turistik doğu ekspresi turumuzla birlikte gelen misafirlerimiz Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, kalesi, konaklarıyla, cam teras seyir terasıyla inanılmaz bir geziye çıkacaklar. Tam bir tarih kokan yolculuğa çıkacaklar."

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor6

Bir açık hava müzesi gibi, yaklaşık 400 konak içinde sergileniyor8

Editör: Yağmur Sezgin