NASA'nın asteroitleri izlemek için kullandığı NEOWISE teleskobu, birçok başarılı görevin ardından ömrünün sonuna yaklaşıyor. Geçtiğimiz on yılda Dünya'ya yakın 200'den fazla nesneyi tespit ederek önemli bir görev üstlendi ve kızılötesi astronomide çarpıcı bir başarı elde etti. Ancak bu başarı, onu emekliliğe yönlendiriyor. İşte bu durumla ilgili detaylar...

GÜNEŞ, NASA’NIN ASTEROİT AVLAMA TELESKOBU NEOWISE’I YÖRÜNGEDEN ATACAK!

NASA, Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE) adlı teleskobun, artan güneş aktivitesi nedeniyle 2025'in başlarında işlevsiz hale geleceğini duyurdu. Teleskobun yörüngesi zamanla kademeli olarak alçalacak ve bu durumun kullanılabilirliği üzerinde etkisi olacak.

NASA'nın asteroit avlama teleskobu NEOWISE son demlerini yaşıyor

Uzay ajansının asteroit avlama teleskobu NEOWISE'in bu durumdan etkilenmesinin temel nedeni, Güneş'in Dünya atmosferini ısıtması ve bunun sonucunda atmosfer genişlemesidir. Bu genişleme, yörüngede bulunan NEOWISE gibi uydu sistemlerini artan atmosferik sürüklenmeye maruz bırakıyor. Sonuç olarak, uyduların yükseklikleri zamanla azalıyor.

Güneş, solar maksimum dönemine yaklaşırken güneş patlamaları ve koronal kütle püskürmeleri gibi olaylar yoğunlaşıyor. Bu dönem, NEOWISE gibi uzay araçlarını etkileyerek atmosferik gazların artmasıyla yörüngelerini değiştiriyor. NEOWISE, Dünya atmosferine daha yakın bir konuma çekilerek yörüngesini sürdüremiyor.

NEOWISE'in baş araştırmacı yardımcısı Joseph Masiero, bu durumu şöyle açıklıyor: "Güneş'in yeni bir döngüye girmesiyle, NEOWISE gibi araçlar Güneş'in etkilerine maruz kalıyor ve yavaşça Dünya'ya geri dönüyorlar. Yörüngede sabit kalmak artık mümkün değil."

Uzay teleskobu NEOWISE, geçmişte Güneş'in etkilerine direnerek görevlerini başarıyla yerine getirmişti. Kızılötesi ışıkla gökyüzünü inceleme, uzak galaksileri ve soğuk yıldızları araştırma gibi hassas gözlemler yapabilen NEOWISE, uzay araştırmalarında önemli bir rol üstlenmişti.

Neuralink beyin çipi ilk kez bir insana yerleştirildi Neuralink beyin çipi ilk kez bir insana yerleştirildi

NEOWISE'in NASA'daki görevi, 2009 yılında WISE (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini) adıyla başladı. Uzay aracı, kriyojenik soğutucusu çalışmadan önce gökyüzünü iki kez haritalandırdı. Bu sayede kendi ısısından etkilenmeden kızılötesi dalga boylarını gözlemleyebildi. Ancak 2011'de görevi sonlandı ve şimdi Güneş patlamalarının etkisiyle emekliliğini bekliyor.

Editör: Yağmur Sezgin