Sağlık

Bitki çayının fazlası zarar! Bitki çayının kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Diyetisyen Merve Sena Nazlı, bitki çaylarının tarih boyunca tedavi amaçlı kullanıldığını vurgulayarak, fitokimyasal bileşenleri, vitamin ve mineralleri zengin olduğunu ifade etti. Aynı zamanda her besin grubu gibi, fazla tüketiminin karaciğer-böbrek fonksiyonlarını, tansiyonu veya kalp atışlarını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Abone Ol

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastalıklar da artmaya başladı. İnsanlar, kış aylarındaki hastalıklardan korunmak için bitki çaylarına yöneliyor. Hatta bazı kişiler, hekimlerin reçete ettiği ilaçların yerine sadece bitki çaylarını kullanarak iyileşmeye çalışıyor. Ancak bitki çaylarının ne kadar masum veya etkili olduğu hala tartışma konusu.

Bitki çaylarının, tarih boyunca tedavi amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Diyetisyen Merve Sena Nazlı, "Her şeyde olduğu gibi bitki çaylarında da dengeli tüketim önemlidir" diyerek, bu çayların fitokimyasal bileşenler, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu vurguladı. Nazlı, "Fazlası karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulma, hipo/hipertansiyon, kalp çarpıntısı gibi olumsuz etkilere yol açabilir" şeklinde uyarılarda bulundu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Bitki çaylarının ilaçlarla etkileşime girebildiğini hatırlatan Diyetisyen Merve Sena Nazlı, özellikle kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullananların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Böbrek veya karaciğer rahatsızlığı bulunanlar, gebeler, emziren anneler ve özellikle çocukların bitki çaylarını bilinçsizce tüketmemeleri gerektiğini belirtti. Bu grupların bitki çayları konusunda özenli olmalarının önemine değindi.

Diyetisyen Merve Sena Nazlı'nın açıklamalarına göre, yeşil çay EGCG adlı bileşen sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına ve ödem atılmasına yardımcı olurken, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu olabilir. Ancak kafein içerdiği için hipertansiyon veya kalp çarpıntısı gibi sorunları olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekebilir. Kurburnu çayı ise yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler, romatizma ağrılarını azaltabilir, soğuk algınlığı ve grip sürecini hızlandırabilir. LDL kolesterol seviyelerini düşürebilir ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelebilir.

Diyetisyen Merve Sena Nazlı'nın değerlendirmelerine göre, papatya çayının fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu çay stres, kaygı ve uyku problemlerinde tercih edilirken aynı zamanda regl dönemi ağrılarına, bağışıklık sistemi güçlendirmeye ve mide rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olabilir. Kısa süreli tüketimi Tip 2 diyabetik hastalarda glisemik kontrolü ve antioksidan durumu olumlu etkileyebilir. Ancak, papatya çayı kasları gevşettiği için kramplara iyi gelirken aynı özelliği nedeniyle rahmi de gevşetebilir ve bu durum düşük riskini artırabilir.

Papatya çayı, kan sulandırıcı, sedatif ve ibuprofen grubu ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden tüketmeden önce uzmana danışılmalıdır. Ayrıca gingko bloba ve saw palmetto gibi besin takviyeleri de papatya ile birlikte kullanılmamalıdır” dedi.