Domuz gribi bulaşıcı mı, belirtileri neler? Domuz gribi ilacı var mı, tedavisi neler? Domuz gribi, zaman zaman mevsimsel grip veya nezle ile karıştırılabilen bir hastalıktır. İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösterir. Domuzların solunum yollarında, domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunmaktadır.

DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MI?

Domuz gribi, domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) yüksek, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, direkt/ indirekt kontak, ve taşıyıcı hayvanlar yoluyla bulaşmaktadır.

İnsanlar genellikle domuz gribi virüsü ile enfekte domuzlardan hastalığı alırken, bazı vakalarda domuzlarla veya domuzların bulunduğu çevreyle temas edilmemiştir. İnsandan insana bulaşma, bazı vakalarda görülmüş olsa da genellikle birbiri ile yakın ilişkide bulunan kişiler arasında veya kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında bildirilmiştir.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELER?

Domuz gribinin semptomları diğer yaygın grip türleriyle benzerlik gösterir. Tüm grip türlerinde olduğu gibi, özellikle altta yatan sağlık sorunları bulunan kişilerde ciddi hastalık riski daha yüksektir. Domuz gribinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Öksürük
  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Yaygın vücut ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Üşüme, titreme
  • Nadir olarak ishal, mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk hissi

H1N1 gribi, kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Ağır seyirli hastalık akciğer enfeksiyonu (pnömoni) ve solunum yetmezliği ile sonuçlanabilir, hatta ölüme neden olabilir. Bazı hastalarda bakterilere bağlı olarak griple aynı dönemde veya sonrasında akciğer, sinüs ve kulak enfeksiyonları gelişebilir.

Uzun süreli ve kontrolü güç ateş, genel durum bozukluğu, solunum sıkıntısı gibi belirtiler varsa derhal doktora başvurulmalıdır. Bilinç bulanıklığı ve zor nefes alma durumlarında acil müdahale gerekebilir.

H1N1 Influenza A tanısı konulduysa:

Elma çekirdeği zararlı mı? Elma çekirdeği yenilmeli mi? Elma çekirdeği zararlı mı? Elma çekirdeği yenilmeli mi?
  • Mutlaka yatak istirahati yapılmalı
  • Bol su içilmeli
  • Bulaştırıcılık riski devam ettiği için bir hafta süreyle evden çıkılmamalı
  • Mutlaka hekim kontrolünde olunmalı
  • Beslenmeye dikkat edilmeli.

DOMUZ GRİBİ İLACI VAR MI?

Domuz gribi, aşılar ve antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. Aşılar, vücudun domuz gribine karşı direncini artırarak enfeksiyonun yayılmasını önler. Özellikle domuz gribi virüsünün yayılmasına neden olan sezonların başlangıcından itibaren aşılar kullanılmalıdır.

Antiviral ilaçlar, domuz gribi virüsünü yok etmek veya çoğalmasını yavaşlatmak için kullanılır. Aşılar genellikle yılda bir kez uygulanır ve etkisi birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Risk altındaki kişiler, özellikle yaşlılar, hamile kadınlar ve kronik sağlık sorunları olanlar için aşı önerilir.

DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ NELER?

Domuz gribi tedavisinde aşılar ve antiviral ilaçlar dışında aşağıdaki önlemler de alınabilir:

1. **Yüz Maskeleri Kullanımı:** Solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonların yayılmasını azaltmak için yüz maskeleri kullanılabilir.

2. **Sık Sık Ellerin Yıkanması:** Eller, solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonların yayılmasını azaltmak için sık sık yıkanmalıdır.

3. **İyi Bir Uyku:** Domuz gribi vücutta genel bir ağrı ve yorgunluk hissine neden olabilir, bu nedenle yeterli uyku alınması önemlidir.

4. **Sıvı Alımı:** Domuz gribi vücudun su dengesini bozabilir, bu nedenle sık sık sıvı alımı önemlidir.

Editör: Haber Merkezi