Gazze'de çocuklar İsrail füzelerinin altında hayatlarını kaybederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dördüncü toplantı sonuçsuz geçti. Toplantı sırasında genel olarak Hamas'ın saldırıları kınandı, Gazze'deki insani felakete dikkat çekildi ve İsrail'den sivil halka daha fazla özen göstermesi istendi.

BMGK İŞLEVSİZLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

BM Güvenlik Konseyi Gazze oturumunda Türkiye adına konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, iki devletli çözümün vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Ayrıca, 1967 öncesindeki sınırlara sahip, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin çözümünün kaçınılmaz olduğunu tekrarladı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki ise "Konseyin bu konuda sürekli başarısız olması kabul edilemez" dedi ve çatışmaların bölgeye yayılmasını önlemek ve büyük bir insani felaketi engellemenin tek yolunun ateşkes olduğunu belirtti.

ABD uçağı havada alev aldı! ABD uçağı havada alev aldı!

İsrail Dışişleri Bakanı, Hamas'ın saldırılarına karşı verdikleri cevabın orantılı olduğunu savunarak rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep etti.

Konsey'in dönem başkanı Brezilya, Gazze'deki insani durumun kötüleştiğine dikkat çekerek İsrail'in tahliye emrinin sivillerin daha fazla acı çekmesine neden olabileceğini ifade etti.

ABD, İngiltere ve Fransa gibi batılı ülkeler ise İsrail'den sivil kayıpları engellemek için gerekli önlemleri almasını talep etti.

RUSYA ABD'Yİ SUÇLADI

Rusya ve bazı ülkeler, İsrail ve Hamas'ı eşit derecede sorumlu tutma eğilimindeler. Rusya, Hamas'ın saldırılarını kabul edilemez bulurken, bu durumun ABD'nin bölge politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. Çin ise iki devletli çözümün önemini vurgulayarak, sorunun kaynağının yıllardır İsrail'in Filistin bölgelerini işgal etmesinden kaynaklandığını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un konuşması tartışma yarattı. Alman Dışişleri Bakanı, Yahudi soykırımının sorumluluğunu üstlenen bir ülkenin dışişleri bakanı olarak bulunduğunu ifade ederek, bu nedenle "Holokost'tan kurtulanların torunları rehin alındıkça" rahatlayamayacaklarını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi