Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularıyla ilgili önemli bir duyuru gerçekleştirdi.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NEDİR?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), ülke genelinde tarımsal faaliyetleri belgelemek ve çiftçilerin devlet desteklerinden faydalanmalarını sağlamak için oluşturulmuş bir sistemdir.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ'NE SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için gelecek üretim yılına yönelik başvurular, 1 Eylül'de başladı ve il/ilçe müdürlükleri ile e-Devlet üzerinden kabul ediliyor. Başvuruların son tarihi ise 2 Ocak 2024 olarak belirlendi.
İLK KEZ BAŞVURU YAPACAKLAR DİKKAT
Arazi bilgilerinde değişiklik olan veya ilk kez başvuru yapacak çiftçilerin, başvurularını il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURULARI NEREDEN YAPILACAK?
Daha önce ÇKS başvurusu yapmış olan çiftçiler, e-Devlet üzerinden başvurularını güncelleyebilme imkanına sahipler.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ'NE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Yeni yönetmelik değişikliğiyle, artık tarımsal faaliyet alanları taahhütname belgesiyle kayıt altına alınabiliyor, mülkiyet durumuna bakılmaksızın. Bu değişiklikle birlikte, daha önce kayıt altına alınamayan araziler, malikinin vefat etmiş olması ve tapu kayıtlarında mirasçılar adına intikal işleminin yapılmamış olması durumunda bile kayıt altına alınabiliyor.
Öncesinde mülkiyet veya mirasçılık sorunları nedeniyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından faydalanamayan üreticiler, bu yeni düzenleme sayesinde bu desteklerden yararlanabilme imkanına sahipler.
İŞLEMLERİ 'TARIMCEBİMDE' UYGULAMASI İLE DE YAPILABİLİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı, dijital dönüşüm kapsamında geliştirilen "TarımCebimde" mobil uygulamasıyla ÇKS işlemlerini gerçekleştirmeyi mümkün kıldı. Bu uygulama, ürün bildirimi gibi önemli tarımsal işlemleri ve desteklemeleri çiftçilere kolaylıkla yapma imkanı sunuyor.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURULARI 1 MİLYON 500 BİNE ULAŞTI
E-Devlet platformu üzerinden gerçekleştirilen ÇKS kayıt yenileme ve ürün güncelleme başvuruları, 1 Ekim 2022 itibarıyla 1 milyon 500 bin civarında gerçekleşti. Aynı şekilde, "TarımCebimde" mobil uygulaması aracılığıyla yapılan ilk defa üretilen ÇKS belgesi sayısı ise 11 milyonu aştı.