Saat 16:00'da meydana gelen deprem, Gansu eyaleti ve Qinghai'de hissedildi. Bu 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bir dizi artçı sarsıntı yaşandı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak belirledi.

Saatler ilerledikten sonra Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5,5 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Bu son depremin can ve mal kaybıyla ilgili bilgisi henüz mevcut değil. Ülkede doğal afet yardım fonları, Gansu ve Qinghai eyaletlerine yaklaşık 200 milyon yuan tahsis edildiği açıklandı.

Xinhua, bu sabah verdiği bilgilere göre Gansu'da 105 kişinin hayatını kaybettiğini ve 96 kişinin yaralandığını, Qinghai'de ise 11 kişinin öldüğünü ve 124 kişinin yaralandığını bildirdi.

SON 13 YILIN EN ÖLÜMCÜL DEPREMİ

Gansu'daki deprem, 2010'da Qinghai'de meydana gelen ve yaklaşık 2,700 kişinin ölümüne neden olan depremden bu yana Çin'in karşılaştığı en yıkıcı deprem oldu. Bölgede elektrik ve su kesintileri yaşanıyor.

Gansu, Çin'in en yoksul bölgelerinden biri olarak biliniyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, acil arama kurtarma çalışmaları için talimat verdi. Ekipler, yüksek rakımlı bölgelerde çöken binaların enkazında çalışmalarına devam ediyorlar.

Başkan Şi, "Arama kurtarma çalışmaları, yaralıların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi ve kayıpların en aza indirilmesi için her türlü çaba gösterilmeli" şeklinde bir açıklama yaptı.

PUTİN’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e başsağlığı dileklerini iletti. Kremlin'in açıklamasında, Putin'in Şi'ye başsağlığı dileklerini ilettiği ifade edildi.

Epstein olayı ve davası nedir? Epstein adası olayında neler oldu? Epstein adası nerede, hangi ülkede? Epstein olayı ve davası nedir? Epstein adası olayında neler oldu? Epstein adası nerede, hangi ülkede?

“Sevdiklerini kaybedenlerin acısını paylaşıyor, yaralananların da bir an önce iyileşmesini diliyoruz.”

Çin, Avrasya, Hindistan ve Pasifik levhalarının kesiştiği noktada bulunduğu için sık sık depremlere maruz kalıyor. Eylül 2022'de Siçuan'daki 6,6 büyüklüğündeki depremde en az 60 kişi hayatını kaybetmişti. Bölgedeki en yıkıcı deprem ise 1920'de yaşanmıştı.

Geçen Eylül ayında güneybatıdaki Siçuan eyaletini vuran 6,6 büyüklüğündeki depremde 60'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bu deprem, 20. yüzyılın en büyük can kaybına neden olan depremlerinden biri olarak kayıtlara geçti ve 200 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu.

Editör: Yağmur Sezgin