Birleşik Arap Emirlikleri vize istiyor mu? Dubai vize istiyor mu başvuru ve şartları! Birleşik Arap Emirlikleri vize istiyor mu? Dubai vize istiyor mu başvuru ve şartları!

Depremler Siverek Kalesi'nde büyük hasara yol açtı. Siverek'te bulunan ve Asur döneminden kalma Kale, Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden de etkilendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce inşaatına başlanan tarihi kalenin duvarlarında depremin şiddeti nedeniyle çatlaklar ve hasar meydana geldi. Tarihi kalenin restore edilen doğu ve güney surları depremle yıkılırken, kalenin eteğinde molozlar birikti. Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Koşar, yaptığı açıklamada, hayatın normale dönmesinin ardından kalenin restorasyonuna devam edileceğini söyledi. Siverek Kalesi'nin milattan önceki yıllara dayandığını belirten Koşar, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından restore ettiğimiz tarihi Siverek Kalemiz de yıkıldı. Kalenin mevcut yapılarında ciddi yarılmalar ve hasarlar meydana geldi." [caption id="attachment_6357" align="alignnone" width="1024"]Depremler Siverek Kalesi'nde büyük hasara yol açtı Depremler Siverek Kalesi'nde büyük hasara yol açtı[/caption]

SİVEREK KALESİ KİM YAPTI, TARİHÇESİ NASIL?

Mazisi milattan önce 5000'li yıllara kadar uzanan Siverek'in ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin bilinmemekle beraber Sümer, Asurlar, Medler, Eti, Kamuk, Hurri ve Mitanilerin burada değişik zamanlarda hüküm sürdükleri hem eski tarih kaynaklarında, hem de son zamanlarda yapılan tarihi kazılardaki buluntular sayesinde anlaşılmaktadır. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bulunan kale, yığma bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Bölgede yapılan araştırmalar, Siverek Kalesi'nin tarihinin Asur dönemine kadar uzandığını gösteriyor. Tarihçi Batlamyus, Siverek Kalesi hakkında şu bilgileri verir: "Siverek (Counttopolis) Kalesi, Asur uygarlığından kalma iri kesme taşlarla inşa edilmiştir. Romalılar Mezopotamya'daki kaleyi hazır buldukları malzemelerle güçlendirerek bölgenin en sağlam kalesi haline getirmişler. Ancak I. Şapur'un kuvvetleriyle karşılaşınca şehir yakılıp kül oldu ve halkı kılıçtan geçirildi. Kale, eski Kottopolis şehrini korumak için inşa edilmiştir. Romalılar bu kalenin surlarını ve burçlarını sağlamlaştırmışlar ve daha sonra Bizanslılar da bundan faydalanmışlardır. Ptolemy'ye göre kale, Mezopotamya'dan gelen Arap akınlarını savuşturmak için daha da güçlendirildi. Kale kesme taştan yapılmış, yuvarlak kulelerle desteklenen dikdörtgen planlıdır. Son zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında içeride bir sarnıç ve yapı kalıntısına rastlanmıştır. Orijinal halinden kısmen uzaklaşmıştır. Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan ve geçmişi milattan önceye dayanan Siverek'te farklı kavimler hüküm sürüyordu. Sümerler MÖ 3500-2800 yılları arasında Siverek, Hassek Höyük ve yöreyi yönettiler. Akadlar MÖ 2800'den 2500'e kadar Sümerleri mağlup ettikten sonra bölgeyi yönettiler. MÖ 2500'de Sümerlerin çekilmesinden sonra bölgeye Babil hakim olmuştur.

Kaynaklar:
Kaynak 1 : https://www.otelislam.com/
Kaynak 2 : https://www.islamitatile.com/
Kaynak 3 : https://www.gezivira.com/
Kaynak 4 : https://gezipgel.com/
sitelerinin blog sayfalarından alıntılanmıştır.

Editör: TE Bilisim