En uzun gece ne zaman, hangi gün? 21 Aralık en uzun gecede neler olur? 21 Aralık, Oğlak Dönencesi'ne dik gelen Güneş ışınları nedeniyle en uzun gecenin yaşandığı gün olarak önem kazanır. Bu durum gündönümü olarak adlandırılır, çünkü gündüzlerin kısaldığı ve gecelerin uzadığı bir dönemi ifade eder. Oğlak Dönencesi'ne dik ışınlar, Kuzey Yarım Küre'de bu tarihte en düşük açıyla gelir, bu da gece süresinin maksimum olduğu anlamına gelir. Bu olay, yıl içindeki astronomik döngülerden biridir ve her yıl aynı tarihte tekrarlanır.

21 ARALIK EN UZUN GECE NEDİR, NE DEMEK?

21 Aralık, kış gündönümünü temsil eder. Bu tarih, Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği anı ifade eder. Kuzey Yarım Küre'de günlerin uzamaya, Güney Yarım Küre'de ise kısalmaya başladığı bir dönemin başlangıcını simgeler. Bu tarih, bazı ülkelerde Kuzey Yarım Küre'de kışın, Güney Yarım Küre'de yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Aynı zamanda, bazı ülkelerde yazın veya kışın tam ortası olarak da görülebilir. Güney Yarım Küre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarım Küre'de ise en uzun gece yaşanır.

İlk cemre havaya düştü! Cemre nedir, ne demek? İlk cemre havaya düştü! Cemre nedir, ne demek?

EN UZUN GECE NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği 21 Aralık tarihi gündüzlerin uzaması açısından önem arz ediyor. 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Bunun yanında günlerin uzamaya başladığı bu tarihte ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da, en uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

21 ARALIK EN UZUN GECEDE NELER OLUR?^

21 Aralık'ta, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle bir dizi önemli olay meydana gelir:

  • Güneş ışınları, Güney Yarım Küre'ye dik bir açıyla gelirken, Kuzey Yarım Küre'ye en eğik açılarla gelir.
  • Oğlak Dönencesi üzerindeki karasal bölgeler, Dünya'nın en sıcak yerleri olur, çünkü güneş ışınları bu bölgede en dik açıyla gelir.
  • Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir.
  • Ayrıca, öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Aydınlanma çizgisi Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içindeyken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi'nde bu gün boyunca 24 saat süreyle gece yaşanırken, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz meydana gelir.
Editör: Haber Merkezi