Sonunda uzun bekleyişin sonu geldi. Fırlatma tarihi defalarca ertelenmişti. SpaceX, beşinci denemesinde ABD Uzay Kuvvetleri için özel olarak tasarlanmış Falcon Heavy Roketi'ni başarılı bir şekilde fırlattı. Detaylar burada...

Sonunda SpaceX’in yüzü güldü! Falcon Heavy görevi başarılı!

SpaceX, bu görevi başlatmayı bu ayın başında planlamıştı ancak bir dizi sorunla karşılaştı. Kötü hava koşulları da dahil olmak üzere çeşitli aksaklıklar ortaya çıktı. Başlangıç tarihi önce 13 Aralık olarak belirlenmişti, ancak bu tarih de çeşitli aksaklıklar nedeniyle 28 Aralık'a ertelendi.

SpaceX, bu görevi USSF-52 misyonu olarak adlandırıyor. Falcon Heavy Roketi, 28 Aralık Perşembe günü akşam saatlerinde Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden havalandı. Elon Musk liderliğindeki uzay uçuşu şirketi, lansmanı uzay meraklılarıyla paylaştı. Görevin ilk bölümünü canlı olarak yayınladılar, roketin üç iticisinden ikisinin fırlatılması ve inişi de dahil edildi.

Falcon Heavy başarıyla fırlatıldı!1

Danimarka Başbakanı Frederiksen'in paylaştığı fotoğraf ülkeyi ikiye böldü Danimarka Başbakanı Frederiksen'in paylaştığı fotoğraf ülkeyi ikiye böldü

Falcon Heavy'nin yan iticileri kalkıştan yaklaşık sekiz dakika sonra dik bir inişle geri döndü. Bu sırada çekirdek itici, yükünü yörüngeye taşımak için çalışmalarına devam etti.

Falcon Heavy, üç adet Falcon 9 iticiden meydana geliyor. Fırlatıldığında 5,5 milyon poundluk bir itme kuvvetine sahip olması, onu şu anda kullanılan en güçlü roketlerden biri yapıyor.

Perşembe günkü görev, SpaceX'in Falcon Heavy Roketi'nin rekorlarını bir kez daha tazeledi. Bu roketin beş yıl önceki ilk lansmanından bu yana dokuzuncu uçuşunu gerçekleştirdi. Son olarak, NASA'nın Psyche Uzay Aracı'nı konumlandırmak için ekim ayında kullanıldı. Bu araç, metal bir asteroidi incelemeyi hedefliyor.

SpaceX aynı zamanda çok daha güçlü bir roket olan Starship Roketi'ni test etmeye başladı. Bu roket, inanılmaz derecede büyük bir 17 milyon poundluk itme kuvvetine sahip. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü roketlerden biri olmasıyla öne çıkıyor. Ancak bu yılın nisan ve kasım aylarında gerçekleştirilen ilk iki test uçuşu, roketin hava içinde patlamasıyla sonuçlandı.

Editör: Yağmur Sezgin