Gündüzler mi uzadı geceler mi? En uzun gece 21 Aralık’ta mı başlıyor? Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü, 21 Aralık'ta kış gündönümü olarak yaşanıyor. Kuzey yarımkürede, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada en uzun gece yaşandıktan sonra, 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalacak ve gündüzler uzamaya başlayacak.

GÜNDÜZLER Mİ UZADI GECELER Mİ?

Güneş ışınları, Güney Yarımküre'ye en dik açıyla gelirken, Kuzey Yarımküre'ye daha eğik bir açıyla gelir.

Güney Yarımküre'de 21 Aralık itibariyle yaz mevsimi başlarken, Kuzey Yarımküre'de kış mevsimi başlar.

Oğlak Dönencesi üzerindeki kara alanları, Dünya'nın en sıcak bölgelerini içerir.

21 Aralık'ta Güney Yarımküre'de en uzun gündüz yaşanırken, aynı tarihte Kuzey Yarımküre'de en uzun gece gerçekleşir.

Bu tarihten sonra, özellikle Türkiye'nin bulunduğu Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya, kış gündönümü yaşanmaya başlar, aynı anda Güney Yarımküre'de ise yaz gündönümüne geçilir.

Güneş ışınlarının atmosferdeki en kısa yolunu kat ettiği nokta, Oğlak Dönencesi'dir.

Öğlen saat 12.00'de, Oğlak Dönencesi üzerinde yatay duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.

Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir? Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir?

Aydınlanma çizgisinin sınırları, Kutup dairelerinden geçer. Bu çizgi, 21 Aralık'ta Güney Kutup Kuşağı'nda aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı'nda karanlık çember içindedir.

Kuzey Kutup Dairesi'nde bu gün 24 saat boyunca gece yaşanırken, aynı anda Güney Kutup Dairesi'nde 24 saat boyunca gündüz yaşanır.

Gündüz süresi güneye gidildikçe artar, bu nedenle 21 Aralık'ta Türkiye'de en uzun gündüz süresi Hatay'da yaşanırken, en uzun gece Sinop'ta yaşanır.

Editör: Haber Merkezi