iPhone'da deprem uyarı sistemi, "Acil Durum Bildirimleri" adı altında bulunur ve ülkelerin belirli deprem uyarı sistemlerine bağlı olarak çalışır. Türkiye'de Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen AFAD Deprem Uyarı Sistemi, iPhone'larda bu özelliği etkinleştirmek için izlenecek adımlar şu şekildedir:

İPHONE İÇİN DEPREM UYARI SİSTEMİNİ AKTİF ETME (ADIM ADIM)

Evet, bu deprem uyarı sistemleri genellikle akıllı telefonlarda kullanıcıların hayatını kurtarabilecek bir özellik haline geldi. Afetlerle ilgili uyarılar, hızlı ve zamanında bilgi sağlayarak kişilerin güvenli alanlara gitmelerini sağlayabilir. Bu sistemler, depremin merkez üssünden yayılan sismik dalgaları algılayarak bir uyarı oluşturur. Kullanıcılar bu uyarılarla saniyeler öncesinden depremi hissedebilir ve güvenli bir yer bulma, tehlikeli alanlardan uzaklaşma fırsatı bulabilirler. Bu, deprem gibi ani ve beklenmedik doğal afetlerde hayat kurtaran birkaç ek saniye sağlayabilir.

iphone-deprem-uyari-sistemi-aktif-etme-2

Android cihazlarda, Google'ın geliştirdiği ve deprem uyarı sistemini içeren bir özellik var. Ancak iOS cihazlarda, deprem uyarıları genellikle devlet kurumları veya operatörler aracılığıyla sağlanıyor. Ülkelerin belirli bölgelerinde, deprem uyarıları konusunda hükümetler veya ilgili otoriteler, SMS veya benzeri iletişim yoluyla kullanıcılara uyarılar gönderebiliyor. Apple, bu tür acil durum uyarıları için çeşitli ülkelerdeki yerel yönetimler ve operatörlerle iş birliği yaparak, bu bilgileri kullanıcılarına iletebiliyor. Bu nedenle, deprem uyarıları açısından iPhone kullanıcılarının, yerel hükümetlerin veya operatörlerin sunulan hizmetlere göre farklılık gösteren bu sistemlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

İPHONE’DA DEPREM UYARI BİLDİRİMİNİ NASIL AÇARIZ?

Android cihazlarda bulunan deprem uyarı sistemi, cihazın ivmeölçer ve jiroskop gibi donanımlarını kullanarak deprem sinyallerini algılayabiliyor. Bu sayede, gerçekleşmeden önce kısa bir süre önce kullanıcılara uyarı gönderebiliyor. Ancak, iOS cihazlarda bu tür bir ivmeölçer tabanlı uygulama veya sistem şu an için bulunmuyor.

iPhone kullanıcıları, deprem uyarılarını genellikle devlet kurumları veya yerel otoritelerin sağladığı resmi kanallar aracılığıyla alırlar. Bu da genellikle SMS veya benzeri iletişim yöntemleriyle gerçekleşir. Bu nedenle, deprem uyarılarının erişilebilirliği ve hızı, kullanıcının bulunduğu bölgeye ve o bölgedeki otoritelerin altyapısına göre değişebilir. Her iki platformda da, deprem uyarıları alabilmek ve bu tür durumlara hazırlıklı olmak önemlidir.

İPHONE’DA DEPREM UYARI SİSTEMİNİ AKTİF ETMEK İÇİN ŞU ADIMLARI TAKİP ETMELİSİNİZ;

iPhone’da deprem uyarı bildirimini nasıl açarızzz

1. Adım: Öncelikle Ayarlar uygulamasına giriş yapın.

Türksat 5A'dan sonra gözler Türksat 6A'da Türksat 5A'dan sonra gözler Türksat 6A'da

2. Adım: Bildirim bölümüne girin.

3. Adım: Sayfanın en aşağısında yer alan “Hayati Uyarı Bildirimi” seçeneğini aktif hale getirin.

4. Adım: İşte bu kadar!

Editör: Yağmur Sezgin