Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, "Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi" oluşturma çalışmalarına devam ediyor.

Ofis koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalar kapsamında, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonlardan görüşler alındı. Stratejinin odak noktaları arasında, bulut hizmetlerinin etkin ve güvenilir bir biçimde sağlanması, bulut geçişinin hayata geçirilmesi ve iş gücü yetkinliklerinin geliştirilmesi yer alıyor.

Bu stratejiyle yeni nesil teknolojilere daha düşük maliyetlerle erişim sağlanması, mevcut dijital hizmetlerin iyileştirilmesi ve yeni dijital hizmetlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Stratejinin 2024 yılı başında yayımlanması planlanıyor.

YÜZDE 50'YE VARAN TASARRUF SAĞLAMASI HEDEFLENİYOR

Strateji, bulut teknolojilerinin sunduğu avantajlardan en verimli şekilde faydalanmayı hedefliyor. Bu sayede mükerrer bilgi teknolojileri yatırımlarının önüne geçilecek, atıl kapasite ortadan kaldırılacak ve maliyetler düşürülerek kamu bütçesinde yüzde 50'ye varan tasarruflar sağlanacak. Bu çalışmalarla, kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin 2024'te "bulut sistemine" geçişi için adımlar hızlandırılmış olacak.

2024 yaşlı aylığı ne kadar, kaç TL? Yaşlı aylıkları parası ne kadar oldu? 2024 yaşlı aylığı ne kadar, kaç TL? Yaşlı aylıkları parası ne kadar oldu?

ULUSAL GÜVENLİK, İSTİHBARAT VE ASAYİŞLE İLGİLİ ENDİŞELER DİKKATE ALINDI

Bulut sistemine geçiş çalışmaları sırasında, veri ve siber güvenlik endişeleri ön planda tutuldu. Bu doğrultuda, bulut hizmet sağlayıcıları için kalite, standartlar ve güvenlik gereksinimlerini kapsayan, dünyaca kabul görmüş belgelendirme ve yetkilendirme mekanizmaları getirilecek. Aynı zamanda, ulusal güvenlik, istihbarat ve asayiş hizmetlerinden doğrudan sorumlu olanlar dışında, kamu kurumları kendi bilgi teknoloji altyapılarına yatırım yapmak yerine bu tür ihtiyaçlarını ticari bulut bilişim hizmet sağlayıcılarından temin edecekler.

"BULUT BİLİŞİM GÖÇ YOL REHBERİ" OLUŞTURULACAK

Bulut sistemine geçiş sürecinde oluşabilecek zorlukları azaltmak için "Bulut Bilişim Göç Yol Rehberi" oluşturulacak. Bu kılavuz, kamu kurumlarına yol gösterecek ve bulut bilişim kullanımında bilgi teknolojileri varlık envanterlerinin oluşturulmasına yardımcı olacak. Bu envanterler analiz edilerek detaylı planlamalar yapılacak.

Kamu kurumlarında bulut bilişimine yönelik personelin rolleri ve gereken yetkinlikler belirlenecek, aynı zamanda bulut bilişim alanındaki kurumsal kapasite ve iş gücü yetkinlikleri geliştirilecek.

Bulut sistemlerinin kullanımıyla birlikte kamu kurumlarında başlayacak dönüşüm, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımını kolaylaştıracak ve bu durum, kamu hizmetlerinin dönüşümünde katalizör etkisi oluşturacak.

Editör: Yağmur Sezgin