İsrail'in bir iddiası daha yalan çıktı! İsrail'in bir iddiası daha yalan çıktı!
Nijer hava sahası Fransız uçaklarına kapatıldı! Nijer'deki askeri yönetim, hava sahasını Fransa'ya yönelik ticari uçuşlar da dahil olmak üzere kapatma kararı aldı. Bu kararın ardından, ticari uçuşlar da etkilenecek ve Nijer ile Fransa arasındaki hava trafiği durdurulmuş olacak.

NİJER HAVA SAHASI FRANSIZ UÇAKLARINA KAPATILDI

Afrika ve Madagaskar'da Hava Seyrüsefer Güvenliği Ajansı (ASECNA) internet sitesinde yapılan bir açıklamada, Nijer hava sahasının Air France filosu ve Fransa tarafından kiralanan uçaklar için kapatıldığı belirtiliyor. Ancak açıklamada, Nijer hava sahasının Fransa dışındaki tüm ulusal ve uluslararası ticari uçuşlara açık olduğu vurgulanıyor. Bu kararın ardından, Air France haftada 4 gün düzenlenen Niamey seferlerini etkilenen bir havayolu şirketi olarak kaydedecektir. Nijer hava sahası daha önce 6 Ağustos'ta tüm ticari ve sivil uçuşlara kapatılmış, ancak 4 Eylül'de tekrar açılmıştı. Bu son gelişme, Nijer hava sahasının belirli uçuşlara yönelik kapatılma ve açılma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

BÜYÜKELÇİ KRİZİ

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı. Fransa, "askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" belirtmişti. Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos'ta Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada Büyükelçi Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve sınır dışı edileceğini duyurmuştu. Notadan sonra Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği etrafında sıkı güvenlik önlemleri alınmış ve elçiliğe girip çıkan araçlar, Nijer güvenlik güçlerince kontrol edilmeye başlanmıştı. Aynı şekilde Fransız askerlerinin konuşlu olduğu başkentteki "Niamey 101" isimli hava üssü etrafında da güvenlik artırılmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, Büyükelçi Itte'nin "rehin alındığını" söylemiş ve Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti. Viyana Sözleşmesi'nin sağladığı diplomatik dokunulmazlık uyarınca Fransa'nın Niamey Büyükelçiliğine giremeyen askeri yönetimin, dokunulmazlığını iptal ettiği Büyükelçi Itte'yi elçilik binası dışında "yakalamak" istediği tahmin ediliyor. Hala Nijer topraklarında bulunan Büyükelçi Itte'nin nerede olduğu ise bilinmiyor.

Editör: TE Bilisim