Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Antalya ve İzmir'deki çeşitli zincir market şubelerinde, özellikle temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki etiket ve fahiş fiyat artışlarını denetledi.

AA'nın haberine göre, Ümraniye ilçesinde yapılan denetimlerde, ürünler tek tek raflardan sepetlere alındı. Kasa ve raf fiyatları incelenirken, aynı zamanda indirimli ürün satışları da detaylı bir şekilde kontrol edildi. Ayrıca, fiyatları yakın zamanda değişen ürünler için geçmişe dönük faturaların istendiği belirtildi.

Denetimler sırasında, fiyat etiketlerinde herhangi bir uyumsuzluk tespit edildiğinde bu durumların Ticaret Bakanlığı'nın denetim birimine sunulmak üzere kayıt altına alındığı ifade edildi.

ANTALYA

Antalya'da da Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde yaşanan fahiş fiyatlar ile etiket denetimlerini gerçekleştirdi. Konyaaltı ilçesinde bir markette yapılan denetimde, özellikle sebze, meyve, bakliyat, makarna, şarküteri ürünleri, sıvı yağ ve temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları incelendi.

Denetimler sırasında, meyve-sebzelerin menşei ve geliş fiyat bilgileri Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi. Ekipler, ürünlerin etiket fiyatları ile kasadaki fiyatlar arasındaki farkları, olası fahiş fiyat uygulamalarını, etiketlerdeki ürün fiyatlarının son değişim tarihlerini ve önceki fiyat bilgilerini kontrol etti.

2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu? 2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu?

Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri fahiş fiyat artışı denetimi yaptı1

Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, yaptığı açıklamada, haftanın 5 günü düzenledikleri rutin denetimlerin yanı sıra vatandaşların şikayetleri üzerine marketlerde denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti. Özşahan, yapılan denetimlerde tespit ettikleri haksız fiyat uygulamalarını Ticaret Bakanlığı'na ilettiklerini ve yılbaşı öncesinde denetimleri artırdıklarını vurguladı. Ayrıca, tüketicilerin Hal Kayıt Sistemi uygulamasını kullanarak fiyatları kontrol edebileceklerini ve şüpheli durumlarda ilgili mercilere ihbarda bulunabileceklerini ifade etti.

İZMİR

İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Konak ilçesindeki bazı marketlerde fiyat ve etiket denetimleri gerçekleştirdi.

Bir zincir marketin şubesinde yapılan denetimlerde, ekipler fahiş fiyatlar, satıştan kaçınma durumları, etiketler ile kasa arasındaki fiyat farkları üzerinde detaylı incelemelerde bulundu.

Yetkililer, günde ortalama 50 işletme üzerinde yapılan çalışmalarda haksız fiyat artışları ve stokçuluk gibi konuların denetlendiğini belirtti.

Haksız fiyat tespit edilmesi durumunda verilen cezanın 33 bin ile 330 bin TL arasında değiştiğini aktaran yetkililer, fiyat etiketinde herhangi bir aykırılık bulunması halinde ise her bir ürün için 1371 lira ceza uygulandığını açıkladı.

Editör: Yağmur Sezgin