Toz taşınımı nedir, ne demek, tehlikeli mi? Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için toz taşınımı uyarısı yaptı. Uzmanlar öğle saatlerinden itibaren başlayacak olumsuz hava koşulları ile ilgili dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Peki Toz taşınımı nasıl oluşur? işte detaylar. Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, yaşamı olumsuz yönde etkileyecek olan ve 5 bölge için uyarı yayınlayarak, ekstra tedbir ve tedbir alma hakkı tanıdı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Tunceli'nin kuzey ilçelerinde ise Bingöl, Malatya, Elazığ ve Adıyaman'da yağmurun sulu kar ve kar yağışıyla geçeceği tahmin ediliyor. Bölgemizde kar örtüsü fazla olan eğimli yamaçlarda çığ riski olduğu için yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Bölgemizde devam eden buzlanma ve dona karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Öğle saatlerinden itibaren toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” [caption id="attachment_6549" align="alignnone" width="1024"]Toz taşınımı nedir, ne demek, tehlikeli mi? Toz taşınımı nedir, ne demek, tehlikeli mi?[/caption]

TOZ TAŞINIMI NEDİR, NE DEMEK?

Toz fırtınaları hava ve deniz ulaşımını da olumsuz etkiliyor. Toz kaynağı bölgelerine yakın bölgelerde, fırtınalar sırasında havalimanlarının kapanması, karayolu ulaşımında büyük sorunlara neden oluyor. Basra alçak basınç merkezinin daha etkin olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında Türkiye'de toz taşınımı daha yoğun olabiliyor. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'dan gelen çöl tozlarından etkileniyor.

Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir? Wilson İlkeleri nedir, maddeleri nelerdir? Wilson İlkeleri 12. Madde nedir?

TOZ TAŞINIMI TEHLİKELİ Mİ?

Çöl tozu, şehirlerde hava kirliliğinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle Hava Kalitesi İndeksi, halkın kolayca fark etmesi için 6 farklı seviyeye ayrılmıştır. Bu yeni endekslerle, şehirlerdeki hava kalitesi koşullarına ilişkin bilgilere erişmek ve bunları anlamak daha kolay hale geliyor. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yaşayan vatandaşların yüksek kirlilik nedeniyle uzun süre dışarıda kalmamaları gerekiyor.

TOZ TAŞINIMI NEDEN OLUR?

Toz taşınmasının en önemli nedeni kuraklık ve çölleşmedir. Afrika, Asya, Orta Doğu ve Avustralya'daki çöller çoğu tozun kaynağıdır. Orta Doğu ve Afrika'dan gelen çöl tozları ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yoğun dönemlerde Türkiye'ye gelmektedir. Bu bölgenin basınç merkezi bir etkendir. Toz taşınımına en duyarlı bölgelerden biri Güneydoğu Anadolu, özellikle Suriye ve Irak sınırlarına yakın yerleşim yerleridir.

Kaynak : https://fikrikalem.com/

Editör: TE Bilisim