"Van Depremi ne zaman kaç şiddetinde oldu? Van Depreminde kaç kişi vefat etti?" sorusu, 21 Ekim Cumartesi sabah saatlerinde meydana gelen son depremin ardından tekrar akıllara geldi. Bu büyük deprem, yıkıcı etkileri nedeniyle hala hafızalarda yer alıyor ve birçok kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. İşte bu depremin sonuçları ve detayları...

Bu hafta okullarda yoklama alınacak mı? Derslerde yoklama var mı, yok mu? Bu hafta okullarda yoklama alınacak mı? Derslerde yoklama var mı, yok mu?

VAN DEPREMİ NE ZAMAN HANGİ GÜN OLDU?

23 Ekim 2011'deki Van-Erciş merkezli deprem ve 9 Kasım 2011'deki Van-Edremit merkezli deprem, Van ve ilçelerinde yoğun bir şekilde hissedilmiş ve bölgedeki yapı stoğu nedeniyle ciddi yıkıma ve kayıplara yol açmıştır.

VAN DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLDU?

23 Ekim 2011'de Türkiye saatiyle 13:41'de meydana gelen deprem, Van'da Tabanlı köyü yakınlarında gerçekleşti ve 25 saniye sürdü. Depremin büyüklüğü, Kandilli Rasathanesi tarafından önce Richter ölçeğine göre 6.6Mw olarak açıklandı, ancak ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu 7.2 Mw olarak ölçtü. Daha sonra Kandilli Rasathanesi depremin merkez üssünde şiddetin 9.0 olduğunu ve moment büyüklüğünün 7.2 Mw olduğunu düzeltti.

Bu deprem, Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na bağlı 22 istasyon tarafından kaydedildi. Çevre iller olan Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi bölgelerde, ayrıca İran ve Kuzey Irak'ta da hissedildi. Depremin etkisiyle birçok bina yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Richter ölçeğine göre 7.2Mw büyüklüğündeki bu deprem, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kaydedilen en büyük depremlerden biri olarak tarihe geçti.

VAN DEPREMİNDE KAÇ KİŞİ VEFAT ETTİ?

3 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde toplamda 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmış ve enkaz altından 252 vatandaşımız sağ olarak kurtarılmıştır.

Editör: Haber Merkezi