Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig maçlarında Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi kullanımına resmen başlayacaklarını duyurdu. Federasyonun resmi açıklamalarına göre, bu sistem 20. hafta müsabakalarından itibaren devreye alınacak.

YARI OTOMATİK OFSAYT SİSTEMİ NEDİR?

TFF'nin açıklamasının ardından birçok futbolsever, Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi'nin ne olduğunu merak etmeye başladı. Federasyonun teknik detayları paylaştığı açıklamaya göre, sistemin işleyişi şu şekilde:

Hakemler, taranan görüntüler ışığında ofsayt kararlarını daha hızlı bir şekilde verebilecekler. Yarı otomatik olarak adlandırılmasının sebebi ise son kararın hakeme ait olmasından kaynaklanıyor. Tarafından taranan pozisyonlar, üç boyutlu animasyonlar halinde yayıncı kuruluşlar aracılığıyla seyircilere aktarılacak. Böylece ofsayt pozisyonları, tüm izleyiciler tarafından kolaylıkla anlaşılabilir olacak.

2-27

Süper Kupa maçı 7 Nisan'da Şanlıurfa'da oynanacak Süper Kupa maçı 7 Nisan'da Şanlıurfa'da oynanacak

Yapılan açıklamada, "FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Serie A’da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, Trendyol Süper Lig’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak. Böylece Avrupa liglerinde İtalya’dan sonra ilk kez Türkiye’de kullanılmış olacak" ifadelerine yer verildi. TFF, sistemin altyapı ve test aşamalarının tamamlandığını, hakemlere yönelik eğitimlerin de verildiğini belirtti. Amacın daha şeffaf kararlar almak ve ofsayt tartışmalarını en aza indirmek olduğu vurgulandı. Sistemle birlikte Süper Lig maçlarının seyir zevkinin artması bekleniyor.

Editör: Yağmur Sezgin